Hlavní obsah

Zachraňte vojína Ryana, Pianista, Statečné srdce. 10 válečných filmů, které stojí za to vidět

Novinky, mim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhá světová válka, indiáni nebo samurajové. Válečné snímky patří mezi nejoblíbenější filmové žánry. Asi proto, že většinou vycházejí ze skutečných událostí. Vybrali jsme deset z nich, které stojí za zhlédnutí.

Mel Gibson ve filmu Statečné srdce

Článek

1. Zachraňte vojína Ryana

Kapitán americké armády John Miller (Tom Hanks) a jeho jednotka hledají v roce 1944 ve Francii vojína Ryana (Matt Damon). Najdou ho a jejich jednotky spojí proti Němcům. Ne všichni však bitvu přežijí.

Filmy, které měly premiéru v roce 2019 a stojí za to, je vidět

Film

2. Pianista

Pianista Wladyslaw Szpilman je Žid žijící v Polsku. Jeho příběh se odvíjí od roku 1939 a útoku Němců na jeho vlast. Wladyslaw a jeho rodina stejně jako ostatní Židé odolávají čím dál většímu útlaku ze strany nacistů, pianista nakonec přijde o vše včetně klavíru a žije v úkrytu. Na konci války ho najde kapitán wehrmachtu Wilm Hosenfeld (Thomas Kretschmann), který ho neprozradí, a dokonce mu pomáhá přežít. Dvouapůlhodinový dojemný snímek, který v roce 2002 natočil režisér Roman Polanski, vás rozpláče hned několikrát. V hlavní roli exceloval Adrien Brody.

Klavír mu dvakrát zachránil život

Styl

3. Statečné srdce

Mel Gibson v roce 1995 natočil válečný film, ve kterém si i zahrál hlavní roli. Snímek je inspirován skutečnou historickou postavou Williama Wallace, který se v 13. století postavil proti anglickému králi Eduardovi I.

Jaké filmové premiéry nás čekají v roce 2020?

Film

4. Černý jestřáb sestřelen

Josh Hartnett a Ewan McGregor obsadili hlavní role v tomto snímku z roku 2001. Film vypovídá o událostech během vojenské operace Operace Gothic Serpent. Snímek natočil Ridley Scott podle knihy Marka Bowdena. Děj se odehrává okolo 3. října 1993, kdy došlo k bitvě v somálském Mogadišu.

10 tipů na fantasy filmy, díky nimž prožijete večery plné kouzel

Film

5. Dobrý voják Švejk

I v Česku vznikl válečný film, i když trochu jiného ražení, než je zbytek v našem výběru. Roku 1956 natočil režisér Karel Steklý podle knihy Jaroslava Haška Dobrého vojáka Švejka s Rudolfem Hrušínským v hlavní roli. Snímek má ještě druhý díl. Josef Švejk je po sarajevském atentátu zatčen a poslán do armády a vzhledem k tomu, že moc inteligence nepobral, dostává se neustále do prekérních situací.

Historické filmy, které možná nejsou přesné jako dějiny, ale rozhodně vás zaujmou

Film

6. Poslední Mohykán

V roce 1992 režisér Michael Mann podle knihy Jamese Fenimora Coopera natočil Posledního Mohykána, ve kterém si Daniel Day-Lewis zahrál bílého lovce jménem Sokolí oko. Ten pomáhá náčelníkovi Čingačgúkovi a jeho synovi Unkasovi, kteří bojují proti zrádci Maguovi. Ve hře je čest dvou dívek i několik životů. Příběh se odehrává roku 1757 za sedmileté války mezi Francouzi a Angličany na území Severní Ameriky.

10 tipů na kultovní filmy, které byste měli vidět

Film

7. Norimberský proces

Spencer Tracy, Marlene Dietrichová a další se objevili ve filmu Norimberský proces, který v roce 1961 natočil Stanley Kramer. Snímek mapuje procesy s nacistickými válečnými zločinci v roce 1948. Jaký podíl nesou tzv. obyčejní lidé na zvěrstvech druhé světové války? Soudní drama získalo jedenáct nominací na Oscara, proměnilo dvě z nich - za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli (Maximilian Schell jako obhájce nacistických zločinců doktor Rolfe) a za scénář (Abby Mann).

10 italských filmů, které vás rozesmějí i rozpláčou

Film

8. Na západní frontě klid

V roce 1930 natočil Lewis Milestone podle románu Ericha Maria Remarquea film o německých brancích, kteří narukovali do první světové války. Popisuje proměnu naivních chlapců ve zkušené vojáky. Hráli tam například Louis Wolheim, Lew Ayres, John Wray a Arnold Lucy.

Od Světáků po Pelíšky aneb 10 českých filmů, které byste měli vidět

Film

9. Poslední samuraj

Píše se rok 1876. Z kapitána Nathana Algrena (Tom Cruise) je alkoholik, protože se snaží utopit v lihu vzpomínky na to, jak masakroval indiány. Začne cvičit vojáky v japonské armádě, kteří mají potlačit povstání samurajů. Nakonec skončí jako zajatec, poznává život a kulturu samurajů a přidává se na jejich stranu. Snímek roku 2003 natočil Edward Zwick.

10 filmů, ve kterých vás uhrane Liam Neeson

Film

10. Chlapec v pruhovaném pyžamu

Tématem snímku je holokaust v druhé světové válce. Osmiletý syn nacistického velitele koncentračního tábora se s rodinou přestěhuje k táboru a skamarádí se stejně starým židovským chlapcem Šmuelem. Jenže jak může fungovat přátelství oddělené ostnatým drátem? Spisovatel John Boyne napsal knižní předlohu, režisér Mark Herman natočil snímek. Premiéru měl tento film v roce 2008, hráli tam například Asa Butterfield, Jack Scanlon a David Thewlis.

10 kultovních hororů, ze kterých vám půjde mráz po zádech

Film

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám