Hlavní obsah

Pátý den stávek ve Francii: Stovky kilometrů kolon

Pátý den časově neomezené stávky v dopravě ve Francii, která je protestem proti vládnímu plánu reformy důchodového systému, přinesl velké zácpy v okolí Paříže. Kolony v součtu přesáhly 600 kilometrů. Chaos v dopravě ještě zkomplikovaly přívalové deště, informovala francouzská média.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Dopravní zácpy u Paříže

Článek

Pondělní kolony byly letos rekordní. Server The Local.fr upozornil, že silné přívalové deště odradily případné cyklisty.

Kvůli stávce v zemi jezdí jen 15 až 20 procent vlaků, v metropoli pak pouze deset linek metra ze 16 a polovina autobusů a tramvají.

Foto: Rafael Yaghobzadeh, ČTK/AP

Pařížané čekají v pondělí na tramvaj

Stávka začala minulý týden ve čtvrtek. Zaměstnanci státní železnice SNCF a pařížského dopravního podniku RATP protestují proti záměru vlády prezidenta Emmanuela Macrona zavést jednotný důchodový systém se stejnými právy pro všechny. Železničáři a příslušníci dalších profesí by tak například přišli o výhodu předčasného odchodu do penze.

Francii ochromila generální stávka

Ekonomika

Macron a premiér Édouard Philippe měli v pondělí o záležitosti opět jednat se členy kabinetu, kteří mají reformu na starosti, schůzka ale byla přesunuta na úterý. Na tento den odbory svolaly další velkou demonstraci.

Minulý čtvrtek Paříží pochodovalo 65 000 lidí, protestů po celé zemi se pak podle policie zúčastnilo přes 800 000 lidí.

Foto: Reuters

Demonstrace proti penzijní reformě

Sdružení zastupující obchodníky a firmy podnikající v cestovním ruchu už vyjádřila obavy z dopadů potenciálně dlouhé stávky na tyto sektory, napsal server francetvinfo.fr. Státní tajemnice na ministerstvu hospodářství a financí Agnés Pannierová-Runacherová uvedla, že vláda zvažuje daňové kompenzace pro postižené podnikatele.

Podrobný plán důchodové reformy chce vláda představit ve středu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám