Hlavní obsah

Průmyslový palác spolkne dvě miliardy

Právo, Petr Janiš

Secesní Průmyslový palác na holešovickém Výstavišti, jehož levé křídlo zničil velký požár v říjnu 2008, by se měl dočkat celkové rekonstrukce. Její cena podle nového ocenění činí dvě miliardy korun bez DPH.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Areál pražského Výstaviště v Holešovicích na snímku z 4. června 2013.

Článek

Radní minulý týden odsouhlasili záměr na tuto veřejnou zakázku, posvětit ho mají ještě zastupitelé. Dříve vypsaný tendr, který město zrušilo, odhadoval cenu na 1,2 miliardy korun.

Podle primátorova finančního náměstka Pavla Vyhnánka (Praha sobě) šlo o částku stanovenou za jiné cenové úrovně stavebních materiálů a prací. Mluvil proto o částce asi 1,6 miliardy korun. Suma dvě miliardy má pokrýt generální rekonstrukci paláce.

„Výsledkem investice nebude jen náprava škod po požáru, ale oprava celého paláce. Praha tím získá unikátní multifunkční prostor,“ řekl Vyhnánek. V opraveném památkově chráněném paláci z roku 1891 by se měly konat nejen veletrhy, ale i plesy a společenské akce. „Odhad doby trvání rekonstrukce je 30 měsíců,“ doplnil náměstek.

Restaurátorské práce opravu prodraží

Protože jde o památku, opravu prodraží také mnohé restaurátorské práce. Průmyslový palác má nýtovanou konstrukci, navrhl ji stejný autor jako železniční most na Výtoni inženýr František Prášil. Palác byl postaven při příležitosti Jubilejní zemské výstavy podle návrhu architekta Bedřicha Munzbergera.

Tendr by měl magistrát podle Vyhnánka vypsat v prvním čtvrtletí příštího roku. „Pokud se nestane nic neočekávaného nebo výjimečného, tak bychom v příštím roce měli znát dodavatele a koncem roku bychom měli být schopni stavbu zahájit,“ řekl náměstek.

Foto: René Volfík, ČTK

Požár v Průmyslovém paláci na pražském Výstavišti. Oheň zachvátil polovinu historické budovy.

Dodal, že odhadovaná délka prací je 30 měsíců, bude však záležet na tom, jestli stavebníci nenarazí na neočekávané problémy. Dodavatele opravy už město rok vybíralo podle zadání, které v roce 2018 schválilo minulé vedení. Podle Vyhnánka zadávací řízení během asi ročního trvání nepokročilo daleko, protože se konalo předtím, než byl dokončen projekt. Stavební povolení na Průmyslový palác vydala Praha 7 zhruba v polovině letošního roku a radním letos v říjnu nezbylo nic jiného než původní tendr zrušit. Předtím si ověřili, že jde o legální krok.

Údržbář zavadil o knoflík vařiče, tak shořel Průmyslový palác

Krimi

Opravit Průmyslový palác slibovala od roku 2008 všechna vedení Prahy. Dokonce se konala velká architektonická soutěž, v níž zvítězil projekt, který předpokládal podkopání Průmyslového paláce a vznik podchodu. Nápad nebude realizován kvůli náročnosti.

Po 11 letech od požáru má Praha stavební povolení na opravu Průmyslového paláce

Domácí

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám