Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Na Novém Zélandu vybuchla sopka a zabila nejméně 5 lidí: Další se pohřešují

Na Novém Zélandu vybuchla sopka a zabila nejméně 5 lidí: Další se pohřešují
Zdroj: profimedia.cz
smrtící sopka
Na Novém Zélandu vybuchla sopka. Nejdříve se mluvilo o jednom mrtvém, ale nové informace hovoří nejméně o pěti mrtvých a další lidé jsou pohřešováni. Není vyloučeno, že počet obětí ještě stoupne. Tragédie se odehrála na novozélandském ostrůvku White Island.

Sopka se nachází na White Island alias Whakaari, který leží u pobřeží Severního ostrova. Podle informací BBC se kolem sopky těsně před výbuchem procházelo několik turistů. Jeden z očitých svědků dokonce výbuch sopky natočil.

I přesto, že se jedná o jednu z nejaktivnějších sopek na Novém Zélandu, tak patří mezi hojně navštěvované turisty. "Akorát jsme se nalodili, pak tím směrem někdo začal ukazovat a všimli jsme si toho taky. Loď se rozjela pryč, ještě jsme popadli nějaké lidi, kteří čekali na molu," řekl Michael Schade, který tragédii přihlížel.

„Někteří z turistů jsou v tuto chvíli nezvěstní. Množství lidí je zraněno a převáženo na břeh,“ řekla premiérka Jacinda Ardernová. Sopka naposledy vybuchla před třemi lety, ale tehdy se nikomu nic nestalo. Práce záchranářů ztěžuje padající popel a všichni se modlí, aby počet obětí již nenarůstal.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy