Česká televize natočila další osudy Marie Terezie, vypráví o vládní i manželské krizi

Vojtěch Kotek jako František I. Štěpán Lotrinský a Stefanie Reinspergerová v roli Marie Terezie.
Snímky z nových dílů Marie Terezie.
Foto: Dušan Martinček
ČTK ČTK
Aktualizováno 31. 12. 2019 11:20
Pokračování osudů panovnice Marie Terezie, tentokrát zaměřené na její vládní i manželskou krizi, uvede Česká televize 1. a 5. ledna 2020. Třetí a čtvrtý díl minisérie ukazuje jednu z nejvýznamnějších vladařek historie v době hrozby ze strany Francouzů a Bavorů. Navíc se komplikuje její vztah s manželem Františkem I. Štěpánem Lotrinským.

"V nových dílech se dostáváme daleko více do té politické hry, kde se může František Štěpán více projevit. On byl velký obchodník a jeden z nejbohatších lidí své doby a na válku je vždy potřeba spousta peněz," říká Vojtěch Kotek, který hraje právě Františka I. Štěpána.

"František Štěpán je pro mě takové zjevení pro tu jeho vůli žít trošku zábavně. Vlastně byl takový trochu mimozemšťan v upnutém habsburském protokolu," dodal.

Mladou Marii Terezii v prvních dvou dílech ztvárnila rakouská herečka Marie Luise Stockingerová, v pokračování ji vystřídala krajanka Stefanie Reinspergerová.

"Myslím si, že je to téměř úplně jiná minisérie. Tentokrát je hlavně o osamělé ženě, která se snaží dělat politiku ve světě ovládaném muži. V tom vidím modernost tohoto příběhu," tvrdí představitelka hlavní role, jinak známá například ze seriálu Místo činu.

"Místo milostného života královského páru jsme se tentokrát zabývali vládou, reformami a válkou. Marii Terezii ukazujeme jako komplexní ženu, a ne jen jako idealizovanou panovnici," podotýká režisér Robert Dornhelm.

Kromě Vojtěcha Kotka se v minisérii představí Kryštof Hádek, David Švehlík či Lenka Vlasáková.

Válka, která zmítala Evropou v polovině 18. století, přinese na scénu také novou kontroverzní postavu, nemilosrdného vojevůdce barona Trencka. František I. Štěpán Lotrinský se ve snaze financovat válečné úsilí uchýlí k obchodování s úhlavním nepřítelem své ženy. Nejen to se stane jádrem jejich manželské krize.

Zuzana Stivínová při natáčení seriálu ve Valticích.
Zuzana Stivínová při natáčení seriálu ve Valticích. | Foto: Jakub Hrab

"Nikdy se už nedozvíme, jak ti dva věci řešili, ale víme, co řešili. Například svůj vztah k Prusku. Marie Terezie s Fridrichem válčila, František s ním čile obchodoval. Marie Terezie barona Trencka obdivovala, František Štěpán správně odhadl, že je psychopat. To jsou reálné události, na kterých se dá postavit manželská zápletka," říká scenáristka Mirka Zlatníková.

Česká televize uvedla první dva díly Marie Terezie na začátku loňského roku. Ten první se s více než dvěma miliony diváků stal nejsledovanějším pořadem novoročního dne. Druhý díl přilákal téměř 2,2 milionu lidí.

V Rakousku každý z dílů zhlédlo přes milion lidí, na Slovensku více než 750 tisíc. Kromě koprodukčních partnerů a Francie, kde si první díl pustilo více než milion diváků, zakoupilo vysílací práva dalších 17 zemí včetně Německa, Itálie, Portugalska či Španělska.

 

Právě se děje

Další zprávy