Hlavní obsah

McLaren postavil závodní auto na značky, 620 R lze vzít i na silnice

Novinky, laz

Základ takzvané Sport Series od McLarenu, model 570S, už odpočítává poslední měsíce na trhu. Na řadě jsou tak rozlučkové limitované edice. Ta nejnovější má jméno 620 R a známá floskule o závodním autě na značkách k němu opravdu pasuje.

Foto: McLaren

McLaren 620 R

Článek

O kdejaké továrně vyladěné verzi se říká, že jde de facto o závoďák na silnice. V drtivé většině případů je to však nesmysl. Závodní auta jsou stavěna jen na rychlou jízdu a na silnici prostě nefungují a ani jim v běžném provozu není dobře.

Jenže McLaren nyní představuje model 620 R a zrovna tomuto výrobci lze věřit, že inspirace v závodním autě kategorie GT4 nebyla jen marketingová. Inu, britská automobilka jich postaví jen 350 kusů.

To je pech. Utržené kolo kamionu trefilo výlohu s McLarenem 650S

AutoMoto

Už motor, dvakrát přeplňovaný osmiválec o zdvihovém objemu 3,8 litru, má závodní původ, ovšem není limitovaný předpisy organizace FIA, takže v silniční verzi nabídne 612 koňských sil a 620 Nm maximálního točivého momentu a je spárován se závodní sekvenční převodovkou. Stovku tohle auto pokoří za 2,9 sekund. I díky suché hmotnosti 1 282 kilogramů.

Uvnitř se kvůli úspoře hmotnosti nedočkáte standardních komfortních prvků, z vnějšku speciální model poznáte podle nastavitelné aerodynamiky. Slova jako „počkej, miláčku, jen nastavím sklon zadního spoileru tak, aby to bylo ideální pro levotočivou zatáčku před restaurací, do které míříme,“ které před roky pronesl Jeremy Clarkson v pořadu Top Gear u testu Gumpertu Apollo, tak znovu nabírají na váze.

Greta pohřbila automobilové show, hřímá Jeremy Clarkson

AutoMoto

Ano, s tímto závodním speciálem vypuštěným z homologační klece a zároveň přizpůsobeným pro silnice jen tak, jak to vyžaduje zákon, skutečně můžete vyrazit třeba na večeři. A cestou vám může závodní telemetrie vyhodnotit třeba přetížení. Výroba začne v lednu roku 2020 a v Británii činí základní cenovka 250 tisíc liber, v přepočtu přibližně 7,5 milionu korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Nový McLaren pro puristy nemá okna ani střechu

Když nám McLaren sliboval nejúžasnější auto svého výrobního programu, netušili jsme, že bude až takovéto. Když lákal na puristické auto, nemohli jsme tušit,...

Výběr článků

Načítám