Herec René Auberjonois se narodil v New Yorku v roce 1940 do slavné rodiny. Jeho otec Fernand Auberjonois, který pocházel ze Švýcarska, byl zahraničním korespondentem amerických novin a zároveň vnukem post-impresionistického malíře Reného Auberjonoise. Jeho matka Laure Louise Napoléone Eugénie Caroline Muratová byla francouzskou šlechtičnou a vzdálenou příbuznou samotného Napoleona Bonaparteho. Mladý René Auberjonois s nimi vyrůstal v New Yorku, Paříži i v Londýně.

Herectví vystudoval na Carnegie-Mellonské univerzitě a jeho první významnou filmovou rolí byl vojenský kaplan, otec John Mulcahy, ve válečném snímku MASH z roku 1970 (neplést si se seriálem, v němž hrál Alan Alda). Zahrál si ale i vědce Roye Bagleyho ve slavném snímku King Kong a následně se objevil i v televizním seriálu Star Trek: Hluboký vesmír devět, což byla role, která s ním byla celoživotně spjatá. Díky roli měňavce Oda si Auberjonoise zapamatovali fanoušci po celém světě, a i v pokročilém věku žil z dávného úspěchu a oddaných příznivců. Často jezdil na takzvané cony, kde poskytoval rozhovory a podepisoval svým věrným fotky.

8. prosince skonal ve věku nedožitých osmdesáti let ve svém domě v Los Angeles a jeho smrt potvrdil agentuře AP hercův syn. Odchod této herecké legendy notně zasáhl jeho kolegy ze Star Treku. Představitel slavného kapitána Kirka, tedy William Shatner (88), se nechal slyšet, že je pojilo „úžasné přátelství“, a George Takei (82), jenž propůjčil svou tvář poručíkovi Sulu, kormidelníkovi hvězdné lodi USS Enterprise, mu napsal na sociálních sítích dojemné vyznání. „Je to hrozná ztráta. Bude tu chybět. Vždy, když vzhlédnu ke hvězdám, pomyslím na tebe, příteli.“

VIDEO: Legendární kapitán Kirk a jeho - podle uživatelů internetu -  nejhorší bojová scéna všech dob

Video
Video se připravuje ...

Podle uživatelů internetu nejhorší bojová scéna všech dob youtube, abl

Fotogalerie
24 fotografií