Hlavní obsah

Poplatky za ukládání komunálního odpadu by měly vzrůst, schválila vláda

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Poplatek za ukládání směsného komunálního odpadu na skládky by měl postupně vzrůst. Na pondělním zasedání to schválila vláda v rámci čtyř odpadových zákonů.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ministr životního prostředí Richard Brabec na pondělním jednání vlády

Článek

Vláda chce předlohou docílit, aby obce více motivovaly občany ke třídění. Poplatek za ukládání směsného komunálního odpadu na skládky má vzrůst ze současných 500 korun za tunu až na 1850 korun za tunu v roce 2030. Pokud ovšem bude obec schopna vytřídit dané procento odpadu (od 35 procent v roce 2019 až po 75 procent v roce 2027), bude za ukládání zbytku odpadu platit mnohem nižší částky v řádu stokorun.

„Růst skládkovacího poplatku je na základě zkušeností z okolních států tím nejúčinnějším motivačním nástrojem k cestě za zvyšující se recyklací odpadů,” uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Odpad vylovený z moře má konečně efektivní využití

AutoMoto

Pravidla by měla platit od roku 2021. Předlohy také stanoví, že skládky odpadů by měly skončit v roce 2030.

To kritizují ekologové, protože původně měly skládky skončit až v roce 2024. „Ten odklad je prodiskutován, je to dáno čistě z technického pohledu, aby se všechno stihlo,“ vysvětlil ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Evropská pravidla stanoví, že v roce 2025 musí Česká republika recyklovat veškerý svůj komunální odpad z 55 procent. Dnes se recykluje pouze 39 procent vyprodukovaného komunálního odpadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám