Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Oběti výbuchu v paneláku: Dědeček zoufale čekal na záchranu, jiný muž spadl z 12. patra

Oběti výbuchu v paneláku: Dědeček zoufale čekal na záchranu, jiný muž spadl z 12. patra
Zdroj: Profimedia.cz, Topky.sk - Dušan Orančák
+ Dalších 16 fotografií
prešovská tragédie
Páteční tragédie ve slovenském Prešově si vyžádala sedm životů. Mluví se ještě o osmé oběti, hasiči ale stále nenašli tělo. Mezi zemřelými je i senior, jehož fotografie se stala symbolem neštěstí. Starší pán s vyděšeným výrazem hleděl na následky exploze. V troskách zahynul s milovanou manželkou. Výbuch nepřežil ani muž středního věku, který se přes balkón snažil dostat o patro níž. Neudržel se a z hrozivé výšky se zřítil.

Sedm mrtvých. Taková je dosavadní bilance mohutné exploze v paneláku ve slovenském Prešově. Výbuch způsobil únik plynu, který obyvatelé nahlásili jen několik minut před tragédií. Bohužel už bylo příliš pozdě. Někteří lidé umírali vinou exploze, jiné zabil následný požár.

To byl i případ zoufalého seniora, jehož fotografie se stala symbolem velkého neštěstí. Muž nešťastně hleděl ze zdemolovaného věžáku na následky výbuchu. Přežil ho i s milovanou manželkou. Osudným se jim stalo čekání na záchranu. Podle slovenského portálu topky.sk se k nim hasiči nedostali včas, protože exploze zničila schodiště a vysokozdvižná plošina se do nejvyšších pater nedostala.

Pád z 12. patra

Tatínka, který beznadějně čekal na vyproštění, poznala na záběrech zdrcená dcera. "Moje maminka tam určitě zůstala. A otec byl ten, který je na tom záběru, ten děda," řekla televizi Markíza.

Marný boj o záchranu holého života svedl i 40letý muž. Před plameny chtěl utéct do nižšího poschodí, cesta přes balkón se mu stala osudnou. Neudržel se a z 12. patra se zřítil na zem.

Velké množství lidí tragédii přežilo, a to včetně malých dětí i jednoho novorozence. Nájemníci z nižších poschodí skákali ven z oken, ti ve vyšších patrech bohužel takové štěstí neměli. Únik plynu byl nahlášen ve 12.12, ve 12.21 už bylo po explozi. Policisté už obvinila tři lidi, které bude stíhat ve vazbě.

Transparentní účet

Bezprostředně po neštěstí vznikl transparentní účet na pomoc pozůstalým i přeživším, kteří přišli o své domovy. Doposud se podařilo vybrat už téměř 10 milionů korun.

Číslo transparentního účtu: SK90 7500 0000 0040 0859 1229

Variabilní symbol: 6122019

Související články

Další články

Nejnovější kauzy