Hlavní obsah

Získat české občanství bude těžší, rozhodl kabinet. Slováci budou bez výsad

– Praha

Pro získání českého občanství by měly platit přísnější podmínky. V pondělí o tom rozhodla vláda, která schválila novelu zákona o státním občanství. Předlohu nyní posoudí Sněmovna.

Foto: Aleš Honus, Právo

Kontrola cizinecké policie (ilustrační foto)

Článek

Lidé, kteří budou chtít české občanství, budou muset například prokázat, že se opakovaně nedopustili některých přestupků, například že nenarušili veřejný pořádek nebo občanské soužití.

Počet obyvatel v ČR roste, lidé však přibývají jen někde, ukázali statistici

Domácí

Žadatelé také budou muset uvést výši finančních prostředků, které mají pro zajištění životních potřeb v České republice. Bude také nutné doložit délku studia češtiny.

Doklady o škole či sportování   

U lidí, kteří žijí na území ČR deset let, se budou vyžadovat doklady o faktickém pobytu v zemi. Může jít například o pracovní smlouvy, školní vysvědčení nebo potvrzení právnické osoby o pravidelné sportovní činnosti. Zákon také nově vylučuje soudní přezkum v případě, kdy byla žádost o občanství zamítnuta z důvodu ohrožení bezpečnosti státu.

Milan Kundera má po 40 letech opět české občanství

Domácí

Zákon si také klade za cíl zařadit Slováky, kteří měli po rozpadu Československa při rozhodování o nabytí občanství zvláštní postavení, na úroveň občanů ostatních zemí Evropské unie. Doposud byly občanům narozeným v Československu některé podmínky promíjeny.

Novela by měla začít platit v polovině příštího roku. Návrh nyní projedná Sněmovna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám