Jak se Kovář upsal ďáblu

Jak se Kovář upsal ďáblu

Běží šestá minuta utkání osmého kola Premier League 2 mezi juniorkami Swansea a Manchesteru United. Domácí záložník Keiran Evans si za vápnem rovná míč na střelu a zkouší štěstí. Rána mu vůbec nesedla, domácí obrana ji navíc dokázala zpomalit, ale míč přesto končí za zády Matěje Kováře. Swansea vede 1:0 a psychika vycházející hvězdy „Rudých ďáblů“ je otřesena.

Mladí hráči se s chybami vyrovnávají daleko hůře než ti starší. Je to dovednost jako každá jiná a je potřeba ji trénovat. Pár minut po hloupém gólu Swansea už se zdálo, že Kovář není žádnou výjimkou. Byl zakřiknutý, nevěřil si, při centrech zůstával na lajně a obranu dirigoval méně než obvykle. Pak se ale odvážil vyběhnout z branky na první centr a stáhnul si ho do koše. Důvěra byla zpátky!

Během následujících sedmdesáti minut vytáhl několik skvělých zákroků, a přestože pátou nulu v šestém zápase už si nepřipsal, mohl slavit. „Ďáblové“ nakonec porazili „Labutě“ 4:1, upevňili si druhé místo v tabulce a on sám udělal další krok na své cestě do Premier League. „Taková sebedůvěra se jen tak nevidí. Jen díky pozitivnímu mindsetu a duševní pohodě se můžete ze svých chyb poučit a jít dál. On má všechno,“ rozplýval se web United in Focus, který sleduje veškeré dění v klubu z Old Trafford – tedy i výkony kluka z Uherského Hradiště.

V prosinci už to budou dva roky, co sem tehdy sedmnáctiletý brankář Slovácka odjel na týdenní stáž. Na takovou, které ročně absolvují desítky mladých a bezejmenných českých fotbalistů, z nichž se většina vrátí domů „jen“ s krásnými vzpomínkami a historkou na celý život. Kovář zde však mládežnické trenéry zaujal natolik, že mu ihned nabídli možnost upsat se „Ďáblům“ na dva a půl roku. A on neváhal.

UMÍM HRÁT NOHAMA

„Na stáži jsem se přetahoval o dveře do tréninkové haly s José Mourinhem a na lavičce v kabině jsem seděl vedle Zlatana Ibrahimoviče,“ vzpomínal po návratu pro klubový web Slovácka. Možnost procházet se po stejných chodbách jako ty největší hvězdy ve fotbalovém vesmíru, byla pro mladého brankáře velkým lákadlem. Také proto na přestup, který vyšel z velké části i díky práci londýnské pobočky agentury Sport Invest a osobnosti bývalého českého gólmana Luďka Mikloška (West Ham, Queens Park Rangers), okamžitě kývl.

Rozhodujícím faktorem ale samozřejmě byly Kovářovy schopnosti. Oproti ostatním brankářům vynikal slušnou hrou nohou, na kterou se právě v Anglii klade velký důraz. Třeba Joe Hart musel po příchodu Guardioly k Citizens kvůli špatné rozehrávce klub opustit. To ale Kovářovi rozhodně nehrozí. „Začínal jsem jako hráč, kdy jsme trénovali zasekávačky, kolotoče, zidanovky atd. Proto nemám problém hrát nohama a pomáhat stoperům v rozehrávce,“ říká Kovář, který měl v době přestupu na kontě dva starty za český národní tým do osmnácti let.

Právě za dorosteneckou osmnáctku měl nastupovat i během své první sezony v Manchesteru, ale místo toho si vybudoval pozici jedničky rovnou v juniorském týmu do třiadvaceti let a třikrát týdně trénoval s A-týmem.

Jak se dál vyvíjela jeho kariéra, jakou roli v ní sehrál Ole Gunnar a šťastná hostování ostatních gólmanů, nebo které další české teenagery aktuálně najdeme v akademiích slavných evropských klubů… To vše se dočtete v novém čísle časopisu HATTRICK, které je právě na stáncích. S Virigilem na titulní straně!