Hlavní obsah

Novoroční ohňostroj Prahy 2 vzpomene na Gotta a další zesnulé osobnosti

Právo, ČTK, cie

Novoroční ohňostroj v Praze 2 odpálí 1. ledna v 18 hodin z Bastionu nad parkem Folimanka. Tematicky zavzpomíná na zemřelé osobnosti uplynulého roku.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Důvod je takový, že chceme udržet tradici v Praze, proto jsme místo nabídli a dali této akci záštitu, kterou si zaslouží,“ řekl místostarosta druhé části Jan Korseska (ODS). Radní druhé části podle něj upřednostňují lokální, několikaminutové a především organizované představení před celodenním nekontrolovatelným odpalováním pyrotechniky z rukou amatérů.

Podívanou zajistí spolek Ohňostroj pro Prahu, který založili pořadatelé pražských ohňostrojů z minulých let. Tématem show bude Praha božská, produkce bude věnována všem zesnulým v letošním roce a zpěváku Karlu Gottovi.

Neházejte petardy, mazlete se, radí berlínské úřady před Silvestrem

Koktejl

Nejlepší místo ke sledování bude podle organizátorů z piazzetty u Kongresového centra Praha, kde bude místěná aparatura. Zvukový doprovod bude přenášet také rádio, takže i lidé na vzdálenějších místech budou moci poslouchat hudbu doprovázející ohňostroj.

Nebudu střílet

Ohňostroj bude rovněž součástí kampaně Nebudu střílet, která apeluje na lidi, aby sami rachejtle neodpalovali. „Každý, kdo se přihlásí, tak uvede, že nebude součástí toho šílenství na konci roku. Snažíme se, aby bylo méně zraněných. Připravuje se video i přednášky pro veřejnost i školy,“ řekl Jan Šaršoun ze spolku.

Místo ohňostroje uspořádá Praha novoroční videomapping na Národním muzeu

Domácí

Peníze na ohňostroj vybírají pořadatelé prostřednictvím transparentního účtu. Nyní mají okolo 70 tisíc korun. Pro uspořádání show potřebují celkem 200 až 300 tisíc korun. Pokud peníze spolek nevybere, doplatí zbytek ze svého.

Vedení Prahy rozhodlo, že nahradí tradiční ohňostroj tzv. videomappingem na budovu Národního muzea. Jedním z důvodů je, že petardy svým hlukem stresují a zraňují zvířata ve městě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám