Hlavní obsah

Dostala rakovinu, riziko by odhalil včasný test. Pojišťovna ho nehradí

Právo, Stáňa Seďová

Každý den zemře v Česku jedna žena na rakovinu děložního čípku. Jak ukázala nová studie, zcela zbytečně. Preventivní vyšetření, které ženy už roky podstupují, není schopno onemocnění zachytit. Test, který rakovinové bujení naopak umí prokázat, ale pojišťovna neproplácí. Blanka (55) se o nové možnosti dozvěděla, až když bylo pozdě.

Foto: ČTK

Ilustrační foto

Článek

„Chodila jsem na gynekologii dvakrát ročně. V lednu si mě pan doktor po cytologii zavolal s tím, že se ukázal problém. Řekl mi, že už před půlrokem se výsledky zdály nestandardní, ale vypadalo to spíše na bujení hormonů, protože jsem procházela přechodem,“ popsala první špatné zprávy Blanka, která paradoxně úzkostlivě gynekologickou prevenci dodržovala.

Litovala jsem hořce, když jsem se o testech HPV DNA dozvěděla
Blanka, pacientka

Následoval boj o nalezení specializovaného pracoviště pro zákrok s co nejkratší čekací lhůtou.

Máte rakovinu, čekejte

„Umluvila jsem sestru v Thomayerově nemocnici. Po týdnu jsem absolvovala vstupní pohovor a za další týden mě vzali na zákrok, při kterém se seřízne děložní čípek, odebere se tkáň a pošle se na histologii.”

Výsledek byl do týdne, ale špatný. „Našli u mě rakovinové bujení. S tím, že mě čeká velká operace, mě předali na pracoviště k Apolináři. Jenomže zase jsem musela čekat na objednání a než se zhojím.”

„Představte si, že vám řeknou, že máte rakovinu, je uvnitř vás, roste a vy musíte čekat další měsíc, než někdo zasáhne,“ popisuje nejhorší čekání v životě Blanka.

Při dalším zákroku, který pacientka podstoupila až v dubnu, se ukázalo, že nález je příliš velký a kromě čípku se rozšířil i na okolní tkáň.

Každoroční prohlídku u gynekologa se nevyplácí podceňovat

Zdraví

„Nakonec mi vzali dělohu, vaječníky a sentinelové uzliny. Vše šlo ještě na biopsii, aby se ukázalo, zda se to nedostalo dál a nebudu-li muset ještě podstoupit chemoterapii a ozařování. V červnu, po týdnu od operace, však přišla poprvé dobrá zpráva. Je to pryč a není třeba další léčby,“ uzavřela žena, která porazila rakovinu děložního čípku.

Ještě v průběhu léčení se od kamarádky dozvěděla o studii LIBUŠE, jež ověřuje účinnost HPV DNA testů na detekci rakoviny děložního čípku. Ukázalo se, že je jediným stoprocentním testem, který může zjistit, zda je v těle ženy papillomavirus, a tudíž možné riziko rakoviny.

Bohužel hrazená cytologie to neumí, a proto řada žen, které chodí na prevenci pravidelně, přesto onemocní. Což byl i případ Blanky.

Těhotnou připravila rakovina o práci, partnera i byt

Domácí

„Litovala jsem hořce, když jsem se o testech HPV DNA dozvěděla. Ušetřilo by mi to spoustu trápení,“ dodala Blanka.

Test DNA místo cytologie

V dnešní době patří rakovina děložního čípku k onemocněním, kterému lze efektivním screeningem a včasnou léčbou zcela zabránit. Při kombinaci s očkováním proti původci rakoviny děložního čípku – lidskému papillomaviru – jej lze dokonce úplně vymýtit. V Česku přitom lékaři po třicet let diagnostikují téměř stejné množství pacientek s tímto onemocněním.

I nádory vnitřních orgánů na sebe mohou upozornit skrz kůži

Zdraví

Poslední národní data z roku 2016 dokládají více než 820 nových případů rakoviny děložního čípku a téměř 400 žen, které v důsledku onemocnění zemřely.

Test na zjišťování HPV DNA je ženám dostupný i u nás, ale není zakotven v platném doporučení prevence, a proto ho pojišťovny nehradí. Gynekologové se tak nadále drží cytologie. Informované zájemkyně za nový test zaplatí okolo jednoho tisíce korun.

Přesný výsledek

„Výsledek testu HPV DNA určuje riziko vzniku rakoviny děložního čípku mimořádně přesným způsobem. Negativní výsledek testu HPV DNA představuje informaci o velmi nízkém riziku rozvoje rakoviny a umožňuje prodloužení intervalu kontrol na tři až pět let,“ vysvětluje prof. Jiří Sláma z Gynekologicko-porodnické kliniky VFN, hlavní odborný garant studie.

Nová metoda označí prsní nádor před zákrokem za dvě minuty

Zdraví

„Výsledky české studie LIBUŠE poskytují velmi silné argumenty pro zařazení testu do systému screeningu rakoviny děložního čípku v České republice,“ dodává.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám