Finku vychovávaly dvě mámy, trápilo ji nepochopení. Teď je nejmladší premiérkou světa

Jana Václavíková ČTK Jana Václavíková, ČTK
9. 12. 2019 19:54
Finka Sanna Marinová se narodila do rodiny stejnopohlavního páru. Přiznávala, že se jako dítě cítila dlouhou dobu neviditelná, protože nemohla otevřeně mluvit o své rodině. Setkávala se s nepochopením a diskriminací. Nyní se ve 34 letech stane nejmladší premiérkou na světě. Do funkce ji nominovala její Sociálnědemokratická strana.
Nová finská premiérka Sanna Marinová.
Nová finská premiérka Sanna Marinová. | Foto: Reuters

Marinová v rozhovoru pro ženský časopis Ma Naiset také popisovala, že její rodina nepatřila k nejbohatším. Zatímco jiné děti bydlely v domech a jejich rodiče vlastnili několik aut, ona s matkou a její partnerkou bydlely v pronajatých bytech a často se stěhovaly. Nakonec zakotvily v jednom z největších finských měst, v Tampere. Zde Marinová později nastoupila na univerzitu, byla první z rodiny, která to dokázala. 

Na Tamperské univerzitě na jihu země vystudovala místní a regionální správu. O politiku se zajímala už na škole, kdy byla členkou různých studentských klubů. Do povědomí širší veřejnosti se dostala ve svých sedmadvaceti letech, kdy byla zvolena do čela tamperské městské rady. Ve městě žije dodnes. 

Do celostátní politiky vstoupila v roce 2015, kdy byla zvolena do parlamentu a zároveň se stala místopředsedkyní sociálních demokratů. Na nějaký čas převzala vedení strany, když její předseda Antti Rinne dva měsíce před volbami zveřejnil, že trpí vážným srdečním onemocněním. Nakonec se ale po pár týdnech do kampaně vrátil a strana v dubnu vyhrála volby. Sanna Marinová se stala ministryní dopravy a komunikací a Antti Rinne premiérem. 

Ženy v čele vlády

Předseda vlády ale po šesti měsících na post rezignoval kvůli nezvládnutí stávky poštovních úředníků, která se rozšířila i do letectví a dalších odvětví.

O jeho post vedle čtyřiatřicetileté Marinové usiloval i sedmatřicetiletý Antti Lindtman. Marinová nakonec vyhrála v poměru 32 ku 29 hlasům. "Máme před sebou hodně práce, abychom obnovili důvěru," uvedla v neděli po ohlášení výsledků hlasování Marinová. Nyní jí mají vyjádřit důvěru poslanci a poté ji do funkce jmenuje prezident.

Antti Rinne se Sannou Marinovou.
Antti Rinne se Sannou Marinovou. | Foto: Reuters

Výměna premiérů přichází v době, kdy je Finsko předsednickou zemí Evropské unie. Marinová by měla stihnout summit Evropské rady, který proběhne 12. a 13. prosince.

Pokud ke jmenování dojde, Marinová se stane nejmladší premiérkou na světě a zároveň půjde teprve o třetí ženu v čele finské vlády. V současnosti je nejmladším premiérem Ukrajinec Oleksij Hončaruk, kterému je 35 let.

Kromě Marinové ženy vedou další čtyři koaliční politické strany ve Finsku. Jejich věk se pohybuje mezi 32 a 55 lety. 

"Nikdy jsem nepřemýšlela o svém věku nebo pohlaví, přemýšlím nad důvody, kvůli kterým jsem šla do politiky, a nad věcmi, které nám pomohly vyhrát důvěru voličů," řekla podle britského deníku The Guardian na otázku novinářů ohledně svého věku.

Jako novozélandská premiérka

Diskriminace a neporozumění, se kterými se kvůli situaci doma setkávala, ovlivnily i politická témata, která jsou pro Marinovou důležitá. Mezi ně podle svých oficiálních stránek řadí rovnoprávnost, svobodu, globální solidaritu a dále ekologickou udržitelnost a otázky ochrany přírody. 

Média Marinovou přirovnávají k novozélandské premiérce Jacindě Ardernové. Kromě stejné funkce a podobného věku (Ardernové je 39 let) jsou obě čerstvými matkami a obě svobodné. Marinové se dcera Emma narodila loni v lednu, jejím otcem je dlouholetý přítel Markus Räikkönen. Ten je od podzimu, kdy se Marinová vrátila do politiky, na rodičovské dovolené, informuje finská veřejnoprávní televize Yle

Kromě finštiny Marinová mluví také švédsky, anglicky a trochu německy. Mezi její záliby patří aktivity v přírodě.

 

Právě se děje

Další zprávy