Foto: Úřad vlády "v plamenech". Greenpeace vadí, že ČR blokuje uhlíkovou neutralitu

Andrej Babiš jako jediný lídr z Evropské Unie hodlá zablokovat snahu o snižování vypouštění škodlivin do ovzduší, tzv. dohodu o uhlíkové neutralitě.
Česko bude nejspíše jedinou zemí Evropské Unie, která bude blokovat dohodu unijních států o tom, že by všichni vypouštěli do roku 2050 stejně oxidu uhličitého, jako ho produkují. Hnutí Greenpeace proti tomu protestovalo promítáním na Úřad vlády.
Státy Evropské unie jsou mezi 195 státy světa, které se nedávnou Pařížskou dohodou zavázaly snižovat emise skleníkových plynů. Uhlíková neutralita EU je nutnou podmínkou ke splnění tohoto cíle. A právě tu chce Babiš zablokovat.
Proti Babišovu odmítnutí vystupují mimo jiné aktivisté z Greenpeace, kteří tři dny před klíčovým summitem Evropské rady, promítali na Úřad vlády plameny a nápisy upozorňující na tento problém.
Andrej Babiš požaduje pro Česko za podpis 640 mi­liard korun a souhlas ostatních států unie se zmírněním pravidel pro státní pomoc při výstavbě jaderných bloků. Jejich stavba je velmi drahá a státy, které o ni stojí, ji musí masivně dotovat. "My se tady přece nevrátíme do jeskyní tím, že ty zdroje vypneme," řekl pre­miér k tomu, že by Česko mělo v rámci snižování emisí postupně odstavit své uhelné elektrárny.
Foto: Jakub Plíhal
Jakub Plíhal Jakub Plíhal
9. 12. 2019 21:18
Andrej Babiš se chystá jako jediný lídr z Evropské Unie blokovat snahu o snižování vypouštění škodlivin do ovzduší, tzv. dohodu o uhlíkové neutralitě. Ta je v souladu s názory tisíců vědců, podle nichž je dosažení tohoto cíle (do roku 2050) klíčové pro to, aby svět dokázal zabránit oteplení planety na nebezpečné hodnoty, které by nutily miliony lidí přestěhovat se kvůli přežití.
 

Právě se děje

Další zprávy