Čistý trestní rejstřík už nestačí. Získat občanství v Česku bude těžší

Vlajka České republiky a EU a panorama Hradčan

Vlajka České republiky a EU a panorama Hradčan Zdroj: Profimedia

Hradčany, ilustrační foto
Česká vlajka, ilustrační foto
Jan Hamáček ČSSD, místopředseda vlády a ministr vnitra ČR
Ministerstvo vnitra
5
Fotogalerie

Žadatelé o české občanství budou muset zřejmě nově prokazovat, že se nedopustili žádného přestupku, že mají dostatečné finanční zázemí a že doopravdy absolvovali vzdělání v českém jazyce. Návrh novely, která pravidla udělování občanství zpřísňuje, schválila vláda.

„Důvodem navrhované právní úpravy je zejména zohlednění zhoršující se globální bezpečnostní situace,“ uvedl rezort ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD). Předlohu budou muset ještě projednat poslanci a senátoři.

Největší změna se týká beztrestnosti žadatelů, kterým by nově nestačilo mít jen čistý trestní rejstřík, ale museli by prokázat i přestupkovou bezúhonnost. Překážkou pro získání občanství mají být prohřešky v oblasti obrany státu, veřejného pořádku, občanského soužití, majetku, zbraní nebo alkoholismu a drog. Právě tato část novely čelila velké kritice ze strany ombudsmanky Anny Šabatové i organizací pomáhající cizincům v Česku kvůli tomu, že by do takových přestupků mohly spadat i například sousedské spory nebo drobné znečištění ulice.

„Nově zaváděná úprava je velmi přísná a nezohledňuje, že může jít o absolutně banální pochybení,“ uvedla právnička Michaela Baranová z Poradny pro občanství. Ministerstvo vnitra odmítlo paragrafy vymazat a uvedlo, že posuzovat se mají jen opakující se přestupky, a ne jednorázové excesy.

Žadatelé budou muset podle návrhu také prokazovat zdroje a výši svých příjmů a to, že jsou dostatečné na zajištění života v Česku. Zpřísňují se i pravidla pro dokázání znalosti českého jazyka a českých reálií, což vítají i zástupci neziskových organizací.

Kromě složení testu totiž stát dosud uznával i minimálně tříleté studium na české škole. V minulosti ale často docházelo ke zneužití toho, že stačilo doložit délku studia, a ne jeho skutečné absolvování.

Opoziční ODS připouští debatu o návrhu. „Nejsme pro rozvolnění současné podoby podmínek pro udělení občanství a nebráníme se diskuzi nad zpřísněním parametrů,“ uvedla poslankyně Jana Černochová.

Ministerstvo vnitra mezi lety 2014 a 2018 obdrželo 18 229 žádostí o udělení státního občanství. Z důvodu bezpečnosti státu zamítlo 170 žádostí.