Zavřít reklamu

Jablečná společnost je svými soudními spory světoznámá a nejednou se jednalo o zdlouhavý případ, kdy se společnost soudila s patentovým trollem nebo zažívala tahanice s dalším technologickým gigantem kvůli duševnímu vlastnictví. Tentokrát se ale Apple jal střílet do vlastních řad a zažaloval bývalého šéfa vývoje čipů pro iPhone, o němž jsme nedávno informovali. Gerard Williams III totiž založil vlastní startup Nuvia a údajně hodlal použít k výrobě čipů stejné, nebo podobné technologie.

Jak jistě víte, není to tak dávno, co Apple opustila poměrně známá figura, která u společnosti strávila dlouhá léta výrobou čipů pro jablečné telefony a tablety. Gerard Williams III se rozhodl jít svou vlastní cestou na začátku letošního roku, kdy také oznámil založení nového startupu Nuvia, který se má zaměřit právě na výrobu čipů pro datová centra. Do svého týmu najal dalších 8 bývalých pracovníků Applu, což samo o sobě nezní nijak strašně, avšak společnost požádala o dotaci v hodnotě 53 milionů dolarů a právě to se Applu nelíbí. Údajně Gerard porušil několik smluv, závazků a zároveň narušil integritu společnosti. Svůj tým totiž začal formovat ještě v době, kdy byl zaměstnaný u jablečné společnosti. A není divu, že nemá kalifornský gigant na růžích ustláno a Gerarda se v tomto ohledu bojí. Bývalý pracovník zná totiž spoustu firemních tajemství, interních detailů a konceptů nejrůznějších technologií, které by mohl zneužít.

Zkrátka a jednoduše se chce Apple zbavit konkurence, která by mohla ohrozit jeden z jeho segmentů. Nuvia se pochopitelně brání, a zejména tedy Gerard, podle nějž se jedná o legitimní proces a jablečná společnost se jen snaží jeho startup zdiskreditovat a zničit. Zároveň se ohradil proti vyhrožování a nátlaku, který měl Williamse donutit u Applu zůstat. Konec konců, společnost údajně kontroluje telefony svých zaměstnanců a stejně tak i textové zprávy. Veškeré tyto interní informace jdou tak proti celé filozofii jablečné společnosti, která si zakládá na soukromí uživatelů a poctivém nakládání s jejich daty. Uvidíme, jak se tento nepříjemný spor vyřeší. V každém případě je škoda vidět svár mezi dlouholetým zaměstnancem a samotnou jablečnou společností.

Dnes nejčtenější

.