Hlavní obsah

Památkou Plzeňského kraje je jezuitská kolej

Právo, jšo

Třetí ročník soutěže o nejlepší památku Plzeňského kraje vyhrála jezuitská kolej v Klatovech za dokončení rekonstrukce vnitřních prostor. Stavební úpravy se týkaly zejména bývalého refektáře a přilehlých prostor v západním křídle, byly upraveny dispozice pro zřízení společenského sálu s klubovnou, došlo k opravě ambitové chodby restaurováním omítek a štukových prvků a k obnově technického zařízení a sociálního zázemí.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Jezuitská kolej prošla rekonstrukcí. Obnova refektáře neboli společné jídelny stála město více než 36 milionů korun.

Článek

Zrekonstruované prostory budou sloužit veřejnosti při pořádání kulturních a společenských akcí a k dalším potřebám města. Dále odborná komise ocenila celkovou rekonstrukci bývalé radnice ve Staňkově, která prošla kompletní stavební obnovou a bude využívána jako komunitní centrum.

Vedle střechy, oken, vstupních vrat a fasády byly rovněž kompletně obnoveny interiéry objektu. Jako velmi zdařilou ocenila komise rovněž obnovu dřevěných vrat a vstupních dveří v areálu venkovské usedlosti čp. 10 v Bujesilech, kterou byla dokončena celková rekonstrukce obytných a hospodářských objektů usedlosti.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Barokní štuková výzdoba na stropě refektáře bývalé barokní jezuitské koleje.

Druhou hlavní cenu v kategorii Sochy a drobná architektura získalo město Černošín za restaurování sochy sv. Jana Nepomuckého. Kompletní restaurátorský zásah zahrnoval demontáž sochy, celkové zpevnění kamene, doplnění chybějících modelací, dále pak rekonstrukci nápisu, opětovné osazení sochy a doplnění chybějících pozlacených atributů.

Severní Čechy ukrývaly stovky let starou sochu

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám