Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Netflix má 34 nominací na Zlatý glóbus, Apple tři

11.12.2019, Milan Šurkala, aktualita
Streamovací služby mají čím dál tím kvalitnější vlastní obsah. Získávají známé herce i režiséry, a tak není divu, že Netflix zazářil na letošních nominacích na Zlatý glóbus se 34 kousky. Také úplný nováček Apple TV+ dosáhl na tři nominace.
Zavedená filmová studia mají ve streamovacích službách velkou konkurenci. Ty původně přebíraly licence na jejich obsah, ale v rámci konkurenčního boje přichází se stále větším množstvím vlastního obsahu a jeho kvalita nebývá vůbec špatná. Ostatně nominace na prestižní ocenění mluví za vše. Letošnímu Zlatému glóbu tak dominuje streamovací služba Netflix, která má hned 34 nominací, 17 pro filmy a 17 pro seriály. Dařilo se zejména filmům The Irishman, Marriage Story a The Two Popes, které okupují tři z pěti prvních příček.
 
Netflix logo
 
The Irishman dostal 5 nominací pro nejlepší drama, režiséra (Martin Scorcese), scénář a herce (Al Pacino i Joe Pesci). Marriage Story má dokonce 6 nominací na nejlepší drama, herce a herečky (Scarlett Johansson, Adam Driver a Laura Dern), nejlepší režii (Noah Baumbach) a rovněž nejlepší scénář. The Two Popes si odneslo nominace na nejlepší drama, herce (Jonathan Pryce), herce ve vedlejší roli (Anthony Hopkins) a scénář. Film Dolemite Is My Name byl nominován v kategorii nejlepšího muzikálu nebo komedie i za herce v této kategorii (Eddie Murphy). 
 
Pokud jde o seriálové nominace, Unbelievable si bere 4 nominace na nejlepší minisérii a herce v hlavních rolích (Kaitlyn Dever, Merritt Wever) i ve vedlejší (Toni Collette). Dařilo se i seriálu The Crown, ten byl nominován na nejlepší seriál v kategorii drama, na herečku (Olivia Colman) i herce (Tobias Menzies) a herečku ve vedlejší roli (Helena Bonham Carter). The Kominsky Method je nominován na nejlepší hudební nebo komediální seriál, na herce (Michael Douglas) a herce ve vedlejší roli (Alan Arkin). Na nejlepší seriál v této kategorii je nominován také seriál The Politician, který si odnáší i nominaci na nejlepšího herce pro Bena Platta. Podobně se tak stalo i pro Paula Rudda (Living With Yourself).
 
Na nejlepší herečky v seriálech byla nominována Christina Applegate (Dead to Me) a Natasha Lyonne (Russian Doll). Nakonec tu máme ještě nejlepšího herce v minisérii, na kterou byl nominován Sacha Baron Cohen (The Spy). Zajímavostí je, že zatímco Netflix bral 34 nominací, je to více než dvojnásobek toho, co bralo Sony Pictures a HBO. Apple TV+, který je nováčkem a začal vysílat teprve 1. listopadu, dosáhl na tři nominace, všechny se seriálem The Morning Show (ze seriál a herečky Jennifer Aniston a Reese Witherspoon).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.