Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Škoda začala vyrábět Karoq v Rusku. Příští rok pak i v Bratislavě

Ekonomika

  16:02
PRAHA - Škoda Auto zahájila výrobu svého SUV modelu Karoq v ruském Nižním Novgorodu. Od podzimu 2020 jej bude vyrábět i závod Volkswagenu v Bratislavě. Škoda to ve čtvrtek oznámila v tiskové zprávě.

Při přejezdu velkých příčných nerovností ve vyšších rychlostech je přeci jen znát, že tlumiče jsou trochu „utažené“ a nedovolí autu se zhoupnout ještě o trochu hlouběji. foto: Škoda Auto

Ruský závod je po továrnách v Kvasinách, Mladé Boleslavi a a čínském Ning-po dalším výrobním místem Karoqu. V Bratislavě už Škoda vyrábí svůj nejmenší model Citigo iV, který má jako první Škoda plně elektrický pohon.

Model je na trhu od října 2017. „Poptávka výrazně převyšuje nabídku. Díky výrobní spolupráci v rámci závodů koncernu Volkswagen a spolupráci s naším výrobním partnerem GAZ v Rusku teď můžeme vyrábět model ve vyšších počtech a ještě lépe uspokojovat vysokou poptávku po tomto modelu,“ uvedl člen představenstva zodpovědný za výrobu a logistiku Michael Oeljeklaus.

Jako třetí modelová řada Škody doplňuje Karoq v ruském závodě vyráběné modelové řady Octavia a Kodiaq. Automobilka je bude skládat z dovážených dílů. Ve slovenské metropoli se od podzimu příštího roku budou montovat vozy rovněž z dovážených dílů, ale v menším stavu rozloženosti. Karoserie modelu se budou nadále vyrábět a lakovat v závodě v Kvasinách.

Už zhruba dva roky po zahájení výroby dosáhl Karoq v polovině září hranice čtvrt milionu vyrobených kusů. V uplynulém roce dodala česká automobilka svým zákazníkům na celém světě 115 700 vozů a v roce 2019 to za prvních jedenáct měsíců bylo 137 700 vozů. Karoq je v současnosti jedním z nejžádanějších modelů značky.

Autor:

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.