Hlavní obsah

Komentář: Nemile zaskočený Kellner. Proti PPF se obrací její vlastní lobbing

Zuzana Kubátová
šéfreportérka SZ Byznys
Foto: Home Credit International

Home Credit v Číně.

Reklama

Nejbohatší Čech Petr Kellner doplácí na avantýru s prezidentem Milošem Zemanem, mizernou komunikační politiku a chuť stát se mediálním magnátem. A k tomu ho čím dál víc straší česko-čínské vztahy.

Článek

Pro majitele PPF Petra Kellnera letošek nebyl moc dobrý rok. Podařilo se mu sice dojednat zlomový obchod, koupi mediální skupiny CME, zato musel opakovaně odpískat sen o prodeji části své vlajkové lodi Home Credit na burze. A k tomu mu roste riziko v Číně, kde má silné kapitálové angažmá i další obchodní vazby. Třeba v podobě memoranda o spolupráci s čínskou technologickou firmou Huawei.

Kromě toho Kellner letos pochopil, jak moc ho nemá v lásce část jeho spoluobčanů. Což rozhodně není dobrá pozice pro byznysmena, který má jádro podnikání v retailu a jehož PPF banka spravuje mimo jiné i veřejné finance – minoritním partnerem i klientem PPF banky je hlavní město Praha – a který právě pracuje na převzetí skupiny CME s vlivnou televizí Nova.

V Číně přituhuje

Česko-čínské vztahy se letos rapidně zhoršují. Začalo to tím, když bezpečnostní úřad NÚKIB označil důležitou čínskou firmu Huawei za bezpečnostní riziko pro stát.

Dále definitivně skončily sny o obřích investicích čínských firem v Česku. Prezident Miloš Zeman přestává fungovat jako motor česko-čínského sbližování, jednak pro zhoršující se zdravotní stav, jednak proto, že ho v Číně zdiskreditovala vazba na padlého prominenta a oficiálního hradního poradce Jie Ťien-minga.

K tomu pražská radnice na podzim vypověděla partnerskou smlouvu s Pekingem. A koncem listopadu označila výroční zpráva BIS za jedno z největších bezpečnostních rizik u nás aktivity čínských (a ruských) zpravodajských služeb. To vše ohrožuje Kellnerův důležitý čínský byznys.

A tak se PPF pustila do lobbingu, který se krutě obrátil proti ní.

Skandál odstartovali počátkem týdne reportéři serveru Aktuálně.cz. Zveřejnili dokumenty, z nichž je vidět, jak Kellnerův Home Credit přes agenturu C&B Reputation Management skrytě sponzoroval navenek nezávisle vystupující projekt Sinoskop, který je k Číně vstřícnější než konkurenční Sinopsis orientalistů z Karlovy univerzity. Nebo že se Kellnerem placený lobbista Tomáš Jirsa podílel na zorganizování Číně věnované konference v Poslanecké sněmovně, aniž by byl sponzorský podíl Home Creditu přiznán.

Kellner a Zeman

„Vyhrocené emoce vůči PPF se tak velmi pravděpodobně vezou přinejmenším zčásti na vlně nenávisti velké části Čechů a většiny intelektuálů k prezidentu Miloši Zemanovi.“

Z případu Kellner podle mediálních reakcí vychází jako konspirátor, který může ohrožovat bezpečnostní zájem České republiky. Tomu se jeho manažeři pochopitelně brání.

„Kategoricky odmítáme tvrzení, že by Home Credit stál za vytvářením „tajných sítí“ na ovlivňování veřejného mínění. Za podporou projektu Sinoskop prostřednictvím PR agentury si však Home Credit stojí. Domníváme se totiž, že ukazuje objektivnější obraz Číny než konkurenční projekt Sinopsis, který se pasuje do role jediného morálního arbitra a vykladače vývoje v Číně. V ideálním světě by projekty Sinoskop a Sinopsis spolu komunikovaly a výsledkem by byla otevřená a odborně podložená diskuse,“ napsal v dosud jediné reakci k případu mluvčí Home Creditu Milan Tománek.

Do politiky zadním vchodem

Ať už byly motivy skrytého sponzoringu jakékoliv, Aktuálně.cz každopádně nachytalo šéfy PPF při lži. „Společnost Home Credit si nepřeje vstupovat do žádných odborných, filozofických ani politologických diskusí,“ napsal třeba nedávno Kellnerův partner a šéf Home Creditu Jiří Šmejc několika osobnostem v dopisech, o nichž informoval Deník N.

Manažeři i mluvčí PPF se léta důsledně vyhýbají jakýmkoliv oficiálním komentářům politiky či společenského dění. Zveřejněné výkazy práce lobbistické agentury ukazují opak – PPF se jen snažila svou účast ve veřejné a odborné diskusi o Číně skrýt.

Na tom by ale nebylo nic mimořádného, za lobbistické služby si platí většina velkých podnikatelských skupin. A zdaleka jim nejde jen o kultivaci dobrého jména firmy. Mnohem častěji je cílem vliv na politiky, kteří tvoří zákony a určují podmínky pro byznys.

Tak například, uhlobaroni Pavel Tykač a Daniel Křetínský lobbují za to, aby klimatická politika nelikvidovala jejich doly a elektrárny. Radovan Vítek, Marek Dospiva a všichni velcí developeři potřebují změnu stavební legislativy. Karel Komárek zápolí se zdaněním loterií (a jeho Sazka zatím tuto bitvu prohrává).

Pokud nejde o korupci, a tu PPF nikdo neprokázal, není takový lobbing nelegální. Nepřiznávat ho není dvakrát etické, ale je to běžné. U PPF to ale budí obzvlášť velké vášně a obavy z poškození národní bezpečnosti.

Kellner přitom není jediným domácím byznysmenem, který by potřeboval obrátit trend zhoršujících se česko-čínských vztahů. Obdobný zájem a závislost na čínském trhu má i mladoboleslavská Škoda Auto, kterou ze zákulisního lobbingu nikdo nepodezírá. Možné vysvětlení: Protože Německo, mateřská země VW, přistupuje k obchodním vztahům s Čínou pragmatičtěji a s chladnější hlavou než Češi.

A proti Kellnerovi navíc mluví to, že pro část společnosti, zejména většinu intelektuální elity, je navíc ještě nemravným obchodníkem s chudobou. I tady je ale mizerná image zasloužená jen zčásti.

Údajné kupčení s chudobou u skupiny PPF zpochybňuje Index odpovědného úvěrování, za nímž stojí neziskovka Člověk v tísni. Podle jejího nedávno publikovaného žebříčku se Kellnerovy firmy Air Bank a Home Credit umístily v první pětce nejférovějších poskytovatelů půjček u nás. A před respektovanými bankami, jako je Česká spořitelna, Moneta nebo ČSOB, jež z kupčení s chudobou ani lichvy asi nikdo neobviňuje.

Vazba s prezidentem

Vyhrocené emoce vůči PPF se tak velmi pravděpodobně vezou přinejmenším zčásti na vlně nevraživosti velké části Čechů a většiny intelektuálů k prezidentu Miloši Zemanovi.

K tomu Zemanovi, kterého Kellner či jeho lidé doprovázeli na oficiálních návštěvách v Číně, pod jehož záštitou sponzorovali česko-čínská obchodní fóra a kterému před časem Kellnerova firma proti všem protokolárním zvyklostem dokonce půjčila soukromý tryskáč. Přičemž tentýž Zeman zároveň vede soukromou válku s šéfem BIS Michalem Koudelkou, jehož agenty označil prezident za „čučkaře“.

Reklama

Doporučované