Hlavní obsah

Hasili bez vody, pomohli až vlekaři. Marný boj s požárem chalupy v Peci

Foto: Tomáš Balcar, SDH Velká Úpa - Pec pod Sněžkou

Chalupa Bažina patřící trutnovské základní škole v neděli večer lehla popelem. Příčinu hasiči stále vyšetřují.

Reklama

Nedělní požár školní chalupy v Peci pod Sněžkou připomenul, jak náročné jsou zásahy v nedostupném horském terénu a jak devastující jsou následky požárů. I přes vyčerpávající zásah pěti jednotek zůstalo po chalupě, na které měl v pondělí začít lyžařský kurz, jen spáleniště. Škola, které chata patřila, chce objekt obnovit.

Článek

+3

Chata Bažina v Peci pod Sněžkou, která v noci na pondělí lehla popelem, byla v době požáru sice prázdná, v pondělí ráno však měla ožít lyžařským kurzem středoškoláků z Hostinného. Kvůli požáru přišli o lyžařský kurz nejen studenti střední školy, ale především děti z trutnovské Základní školy kpt. Jaroše, které objekt patřil. Škola během několika hodin přišla o zázemí pro letní i zimní sportovní kurzy, které si budovala posledních 30 let.

„Pro žáky je to teď konečná, budeme muset rychle hledat náhradní řešení,“ uvedl ředitel trutnovské základní školy Jiří Paták. Pro něj samotného je ztráta rekreačního objektu velmi osobní, protože byl u toho, když škola chalupu získala do svého vlastnictví. „Tehdy jsem dělal tělocvikáře a chtěl jsem, aby žáci měli zázemí na sportovní kurzy. Chalupu jsme získali při privatizaci státních podniků a postupně jsme ji zvelebovali,“ popsal. „Na školních kurzech jsme tam vychovali řadu sportovců, kteří v lyžování pokračovali,“ povzdechl si Paták.

Podle fotogalerie, kterou má škola na svých webových stránkách, byla chalupa udržovaná. Pokoje měly nové vybavení a zrekonstruované byly i koupelny. Poslední velká investice do chaty Bažina se podle ředitele odehrála před několika lety a školu vyšla na 700 tisíc korun. Škola objekt i pronajímala turistům. Poslední odjeli v neděli, několik hodin předtím, než chalupa začala hořet.

Škola měla boudu naštěstí pojištěnou. „Rádi bychom na pozemku vybudovali novou. Ale je to ještě příliš čerstvé, budeme to muset nejprve probrat se zřizovatelem,“ řekl ředitel. Zřizovatelem školy je město Trutnov. „Teď čekáme na závěry vyšetřovatele a pojišťovny, takže k tomu ještě nemám moc co říct. Určitě bych ale byl rád, kdyby se chatu podařilo zrekonstruovat nebo na místě postavit novou v podobném stylu, jako byla ta původní. Ještě si pamatuji na počátky, kdy jsme chalupu získávali do majetku, takže mi je moc líto, co se stalo. Ale věřím, že na tradici navážeme, jen to nebude hned,“ uvedl trutnovský starosta a poslanec Ivan Adamec (ODS).

Hasičští vyšetřovatelé na místě pracovali až do pondělního odpoledne, na místo přijel i specialista na obor elektro. Proč ale začala chalupa hořet, zatím stále nevědí. „Nemáme ještě ani žádné vyšetřovací verze,“ řekla mluvčí krajských hasičů Martina Götzová. Škodu podle ní hasiči vyčíslili na čtyři miliony korun. „Uchráněné hodnoty byly asi jen ve výši 50 tisíc korun, požár chatu úplně zničil,“ dodala.

Požáru na ničivosti přidalo počasí, jež v neděli večer v Krkonoších panovalo, vál silný vítr, který oheň rozdmýchával. Hasiči si také museli poradit s odlehlostí místa, kde chata Bažina leží, nevede k ní žádná zpevněná cesta. „Včerejšek nám ukázal, jak se lidé v Krkonoších dokážou semknout, když se něco děje. Na pomoc přijela horská služba a lidé z okolí s rolbami a skútry. Bez nich by byl náš zásah mnohem náročnější, protože nám pomohli rychle dopravit k požáru dýchací a hasicí přístroje, které by kolegové museli jinak do svahu vynášet po svých,“ popsala zásah Martina Götzová.

Hasičům pomohli i provozovatelé přilehlého vleku Javor, kteří jim pomohli s napojením na zasněžovací zařízení. Byť všude kolem byl sníh, hasičům zoufale chyběla voda.

Celý zásah na sociálních sítích emotivně popsal velitel jednotky z nedalekých Mladých Buků. „Manipulační prostor pro vykládku je asi 200 metrů nad chalupou a dolů se sestupuje po velmi prudkém a zledovatělém svahu. Pohyb okolo objektu je velmi náročný, prudký a namrzlý svah si vybírá svou daň v podobě tisíce pádů a nadměrného výdeje energie. O nedostatku vody, nádrží na vodu a nedotaženého systému pro dodávání vody ze zasněžovacího rozvodu, kde to zatím odnášejí jen roztrhané hadice, se radši nebudu vyjadřovat, protože bych byl hodně sprostý,“ uvedl na Facebooku Martin Vích.

Poukázal tak na fakt, že požáry chat v podobném terénu bývají pro budovy kvůli špatné dostupnosti a absenci požárních nádrží fatální. Letos v únoru lehla popelem chata ve Velké Úpě. Požár si vyžádal život jejího dvaaosmdesátiletého obyvatele. V roce 2011 úplně shořela chátrající historická Petrova bouda i přesto, že na rozdíl od jiných chalup k ní vede zpevněná cesta.

Reklama

Doporučované