„Je to snad horší než na D1 někde u Prahy. Přerov je totálně zasekaný, a to každý den. Nejhorší je cesta do Předmostí, ta vyžaduje opravdu pevné nervy,“ popsal jeden z místních taxikářů. Ke kolapsu dopravy často stačí jedna běžná kolize, jak ukázala i pondělní nehoda pod podjezdem v Předmostí. Uvízla zde dvě auta a řidiči ztráceli nervy.

Nové semafory na příjezdu do Přerova na křížení sjezdu z nového úseku dálnice D1 a silnice I/55 Olomouc - Přerov
Dálnice D1 mezi Lipníkem a Přerovem se otevře. Stavbu provázely problémy

„Uprostřed podjezdu se přesně podle Murphyho zákona přetrhlo tažné lano mezi dvěma osobními auty, a tato kolize zcela paralyzovala dopravu,“ vylíčil zástupce ředitele Městské policie v Přerově Miroslav Komínek. Usměrňování dopravy podle něj nemělo žádný význam, a tak se strážníci rozhodli dostat auta co nejrychleji pryč.

„Vystresované řidiče, na které všichni troubili, jakoby klakson něco uspíšil, posadili zpět do aut a odřízli zbytky lana. Následně oba vozy opět spojili vlastním tažným lanem a dvojici vyexpedovali co nejdříve z podjezdu pryč,“ dodal. Jeden z řidičů se asi za hodinu dostavil na služebnu, aby poděkoval za pomoc a vrátil tažné lano.

Strážníci kvůli kolabující dopravě posílili hlídky a zaměřili se především na provoz v ulicích Velká Dlážka a Dvořákova.

Nával kamionů

„Navigace navádí všechny řidiče kamionů z Polska a Ostravy na Přerov, protože je to nejkratší a jsme tranzitní město,“ vysvětlil Miroslav Komínek.

Kontroly kamionů se mnohdy míjejí účinkem. „Když zastavíte jednoho řidiče, projede jich dalších pět. Navíc tvrdí, že žádný zákaz neporušili, protože mají v technickém průkazu hmotnost vozu 11,9 tun,“ poznamenal.

Kreditní jízdenka. Papírové jízdenky v Ostravě míří do propadliště dějin. Vedle stávajících možnosti platby bude další alternativou takzvaná kreditní jízdenka.
Bezpapírová éra MHD v Ostravě začíná. Jak se bude za jízdu platit?

Vedení přerovské radnice chce o situaci jednat s policií. „V pondělí byla částečně uzavřena cesta na Olomouc, což způsobila dopravní nehoda. Svolali jsme jednání s policií a budeme řešit kamiony, které nerespektují dopravní značení,“ uzavřel radní pro dopravu Tomáš Navrátil (ANO).