Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Představenstva PSA a Fiatu Chrysler schválila fúzi. Vznikne tak čtvrtá největší automobilka na světě

Ekonomika

  8:05aktualizováno  17:26
PAŘÍŽ - Představenstva francouzské automobilky PSA a italsko-americké Fiat Chrysler Automobiles (FCA) schválila fúzi. Firmy to ve středu uvedly ve společném oznámení. Jejich spojením vznikne čtvrtá největší automobilka na světě podle objemu prodeje a s ročními tržbami téměř 170 miliard eur (4,3 bilionu Kč).

Fiat foto: Twitter/clickor

Nový automobilový gigant bude na trh dodávat 8,7 milionu aut ročně. Větší bude německý Volkswagen, japonská Toyota a francouzsko-japonská skupina Renault-Nissan.

Sloučený podnik bude zaměstnávat asi 400 000 lidí. Transakce by měla být uzavřena za 12 až 15 měsíců. O názvu sloučeného podniku zatím automobilky nerozhodly.

General Motors žaluje rivalskou automobilku Fiat Chrysler, viní ji z korupce při vyjednávání s odbory

Výkonným ředitelem sloučeného podniku bude šéf PSA Carlos Tavares, předsedou představenstva pak John Elkann, který stejnou funkci zastává ve společnosti Fiat Chrysler. Elkann je prapravnukem zakladatele Fiatu Giovanniho Agnelliho staršího. Ve firmě zůstane i výkonný ředitel skupiny Fiat Chrysler Mike Manley, i když není jasné v jaké funkci.

Čínská společnost Dongfeng Motor Group, která má teď v PSA podíl 12,2 procenta, prodá 30,7 milionu akcií PSA. Její podíl v novém podniku se tak sníží na 4,5 procenta. Krok má umožnit snazší schválení fúze ve Spojených státech.

„Naše spojení je obrovskou příležitostí upevnit si postavení v automobilovém průmyslu v čase, kdy se snažíme zvládnout přechod do světa čisté, bezpečné a udržitelné mobility a dodávat spotřebitelům prvotřídní výrobky, technologie a služby,“ řekl Tavares. Jeho mandát v nové firmě má být pětiletý.

Fiat Chrysler a PSA schválily plán fúze. Může tak vzniknout čtvrtý největší výrobce aut na světě

PSA zaštiťují mimo jiné značky Peugeot a Citroën, FCA pak Jeep, Alfa Romeo či Ram. Sloučená firma bude schopna sdílet náklady vývoje elektrických a autonomních vozů a sdílet výrobní technologii. Spojením by obě společnosti měly ročně ušetřit 3,7 miliardy eur (přes 94 miliard Kč), aniž by musely zavírat továrny.

Sloučení obou automobilových skupin ve středu ocenil italský ministr financí Roberto Gualtieri. Zdůraznil ale, že Řím bude bedlivě sledovat dopady na pracovní místa a investice.

Fúze není podle partnera české pobočky EY Petra Knapa pro domácí trh zásadní zpráva. „PSA tady tuším převedly prodeje pod Emila Freye a Fiat/Jeep se poměrně trápí. Pro globální vývoj autoprůmyslu ale jde o docela jasný vzkaz, že menší a střední automobilky budou pro zvládnutí nákladů spojených s elektromobilitou, konektivitou a autonomním řízením potřebovat silné aliance nebo přímo fúze. Společné platformy a centralizovaná vývojová centra, a také zlepšené využití továren jsou jasně kvantifikovatelné přínosy podobných kroků,“ řekl odborník.

Od konce října, kdy automobilky oznámily, že jednají o fúzi, přidaly akcie Fiatu asi 16 procent. Akcie PSA za stejné období naopak více než osm procent ztratily. Ve středu ráno akcie obou firem zamířily vzhůru, odpoledne už ale téměř všechny zisky odevzdaly.

Autor: