Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bitva o Oscara se blíží. Šanci na prestižní cenu má 344 celovečerních filmů

Film, ilustrační foto
Film, ilustrační foto
Foto: Pixabay

O Oscara za nejlepší film se může ucházet 344 celovečerních snímků všech žánrů. Pět možných uchazečů má na seznamu i streamovací služba Netflix. Americká Akademie filmového umění a věd seznam filmů způsobilých k nominaci na Oscara zveřejnila v úterý večer (v noci na dnešek SEČ).

Nominace na 92. ročník udílení Oscarů budou oznámeny 13. ledna a samotná slavnostní ceremonie vyhlašování a předávání cen se v Hollywoodu uskuteční v neděli 9. února.

#Oscars news: 344 feature films in contention for Best Picture https://t.co/JWGqcLgzzO

— The Academy (@TheAcademy) December 17, 2019

Do širší nominace se mohly dostat filmy, které jsou poprvé uvedeny v některém z komerčních kin v Los Angeles do konce tohoto roku a jsou na programu nejméně sedm dní po sobě. O Oscara v žádné kategorii se naopak nemůže ucházet žádný film, který nebyl nejdříve uveden v kinech.

Pravidla akademie rovněž stanoví, že film musí trvat více než 40 minut, musí být natočen na 35milimetrový či 70milimetrový formát nebo v odpovídající digitální podobě.

Na seznamu filmů způsobilých pro nominaci na Oscara jsou i snímky známé z české distribuce, například Avengers: Endgame, Joker, Irčan, Captain Marvel nebo Tenkrát v Hollywoodu, ale také nezávislé filmy a díla z produkce streamovací služby Netflix. Mezi nimi jsou kromě Irčana také Manželská historie, Dva papežové, Jmenuju se Dolemite a 6 underground: Tajné operace.

Nechybí ani poslední díl hlavní ságy Hvězdných válek s názvem Star Wars: Vzestup Skywalkera, který vstupuje do světových kin až tento týden.

V pondělí večer (v noci na úterý SEČ) už americká filmová akademie zveřejnila užší výběr nominací na Oscary v kategorii mezinárodní hraný film. Vybrala do něj i koprodukční drama Nabarvené ptáče českého režiséra Václava Marhoula. Do užšího výběru v kategorii krátký animovaný film pak byl zařazen krátkometrážní snímek Dcera studentky pražské Filmové a televizní fakulty Akademie múzických umění (FAMU) Darji Kaščejevové (Daria Kashcheeva).

Témata:  Americký Oscar filmy kultura

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 14:04

Hackeři zaútočili na ČTK. Na webu zveřejnili dvě smyšlené zprávy

Zpravodajský web České noviny, který provozuje tisková agentura ČTK, se v úterý stal terčem hackerského útoku. Na stránkách se objevily smyšlené texty o údajném atentátu na nově zvoleného slovenského prezidenta Petera Pellegriniho. Případem se zabývají příslušné úřady.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy