Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Česko

Lidé po celém Česku poctili prezidenta Václava Havla. Zemřel před osmi lety

Asi 50 lidí si 18. prosince 2019 v Českých Budějovicích připomnělo na vzpomínkové akci bývalého prezidenta Václava Havla, od jehož smrti uplynulo osm let. Při setkání na náměstí Přemysla Otakara II. vytvořili lidé z hořících svíček obrazec ve tvaru srdce. foto: ČTK

Praha - Lidé v Česku si ve středu připomněli bývalého prezidenta Václava Havla, který před osmi lety zemřel ve věku 75 let na své chalupě na Hrádečku nedaleko Trutnova. Také tam lidé ve středu zapalovali svíčky. Večer se konala pieta na Václavském náměstí v Praze, na Jungmannově náměstí zazněly úryvky z jeho děl, na Rašínově nábřeží je pak ode dneška pamětní deska, která připomíná místo, kde Havel 40 let žil. Vzpomínkové akce byly i v dalších městech.
  19:20

Pamětní desku nechala Praha 2 umístit přímo na dům, kde Havel prožil podstatnou část svého života včetně dětství. Tvoří ji pryskyřicová deska, ve které je zakonzervován list papíru s nápisem „Zde jsem taky žil“ a s dovětkem „Václav Havel“. Slavnostního odhalení se zúčastnil i jeho bratr Ivan Havel. „Pamětní deska je pěkná, barevně výborně vymyšlená, text má lehce absurdní tón, protože předpokládá, jako kdyby to bylo řečeno v přítomném čase, ale je to vlastně o minulém čase,“ řekl novinářům prezidentův bratr.

Pietní vzpomínka na bývalého prezidenta Václava Havla.
Desítky lidí vytvořily srdce ze svíček pro Václava Havla v den výročí jeho...

Na Václavském náměstí vystoupil například někdejší Havlův kancléř Karel Schwarzenberg (TOP 09). Zhruba dvěma stovkám účastníků vzpomínky na disidenta, dramatika a politika řekl, že je třeba bránit svobodu a právní stát a dosáhnout změny, jak toho Havel dosáhl před 30 lety v době sametové revoluce. Na Havla vzpomínal jako na osobnost, která dokázala vydržet za normalizace v tichém odboji a každodenní prací bránit demokracii.

Ve stejnou dobu jako pieta na Václavském náměstí začal i pochod Srdce na Hrad z náměstí Václava Havla u Národního divadla na Hradčanské náměstí u Pražského hradu.

Desítky lidí přišly v průběhu dne na Jungmannovo náměstí zapálit svíčku a poslechnout si úryvky z Havlových děl. Zazněly nejen česky, ale také anglicky, slovensky, ukrajinsky i polsky. Číst přišli třeba kněz a filozof Tomáš Halík, bývalý ministr kultury Daniel Herman nebo socioložka Jiřina Šiklová. Akce skončila mší za Václava Havla v blízkém chrámu Panny Marie Sněžné.

Desítky lidí vytvořily srdce ze svíček pro Václava Havla. Od jeho smrti uplynulo osm let

Asi 50 lidí se sešlo na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích. Z hořících svíček vytvořili obrazec srdce a uvnitř něj vytvořili iniciály prezidentova jména. Pod bustou Tomáše Garrigua Masaryka byla i fotografie Václava Havla. Zúčastnili se studenti, senioři i lidé v produktivním věku. Na setkání navázal program v Rabenštejnské věži, veřejné čtení z textů Václava Havla. Číst je mohl kdokoliv ze zúčastněných.

Současný prezident Miloš Zeman podle jeho mluvčího Jiřího Ovčáčka uctil Havlovu památku zasláním věnce na jeho hrob na Vinohradech.

Havel zemřel 18. prosince 2011. Letos by se dožil 83 let. Patřil mezi klíčové aktéry zániku komunistického režimu v roce 1989. Byl devátým a zároveň posledním prezidentem Československa a po jeho rozdělení prvním českým prezidentem.

Autor:

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...