Prezident Projektu Austerlitz Miroslav Jandora rytířem francouzského Národního řádu za zásluhy

Zleva: Roland Galharague, velvyslanec Francouzské republiky v Praze, Daniel Kopecký, současný vojenský přidělenec Francie a Miroslav Jandora, prezident Projektu Austerlitz

Zleva: Roland Galharague, velvyslanec Francouzské republiky v Praze, Daniel Kopecký, současný vojenský přidělenec Francie a Miroslav Jandora, prezident Projektu Austerlitz

V úterý 10. prosince 2019 převzal prezident Projektu Austerlitz Miroslav Jandora, pořadatel vzpomínkových akcí Austerlitz věnovaných bitvě tří císařů u Slavkova, z rukou jeho excelence Rolanda Galharagua, velvyslance Francouzské republiky v Praze, Národní řád za zásluhy (Ordre national du Mérite), jehož rytířem byl jmenován dekretem prezidenta Macrona z 11. března. A to jako hold za mimořádné přispění k obnovenému zájmu o historii napoleonského období a nasazení při organizování akce světového věhlasu.

Miroslav Jandora je hlavním organizátorem vzpomínkových akcí na bitvu u Slavkova od roku 1998 a poprvé je organizoval již v letech 1990 a 1991. Cílem Projektu Austerlitz 2005, který vznikl v roce 1997 a k němuž se postupně přihlásily kromě spolků vojenské historie také obce slavkovského bojiště, na prvním místě Tvarožná a Prace, bylo uspořádat důstojnou vzpomínkovou akci bez nadsázky celým světem očekávaného dvoustého výročí bitvy tří císařů.

Bitva u Slavkova a s ní spojená napoleonská tradice v regionu bojiště, ale nejen tam, rozhodně patří mezi významné momenty historie a kultury nejen Jihomoravského kraje, České republiky, ale přirozeně i Francie a dalších zemí. Miroslav Jandora svými aktivitami významně přispěl k jeho propagaci nejen v rámci České republiky, ale také Evropy a zámoří.

V prosinci 2005 proběhla v Evropě dosud největší akce svého druhu - akce Austerlitz 2005. Zúčastnilo se jí na 3600 napoleonských re-enactorů z 24 zemí světa. Region slavkovského bojiště navštívily desetitisíce návštěvníků a hlavnímu bodu programu, rekonstrukci bitvy u Slavkova, poprvé živě přenášené televizí (i do zahraničí), přihlíželo na 30.000 diváků. Na dvě tisícovky účastníků a velké množství návštěvníků se poté přišly poklonit památce padlých a zesnulých při pietním aktu na Mohyle míru na Prateckém kopci.

Všem zájemcům akce odpověděla na zdánlivě prostou otázku: "Kde leží Austerlitz?" Leží v České republice, na jižní Moravě, mezi Brnem a Slavkovem.

Podobné akce produkoval nejen u Slavkova. Jmenovat můžeme 200. výročí další velké napoleonské bitvy svedené na území dnešního Jihomoravského kraje, bitvy u Znojma z roku 1809, nebo intenzívní spolupráci a podporu 200. výročí bitvy u Chlumce na Ústecku z roku 1813. Vzpomínkové a společenské akce s napoleonskou tématikou pořádal a pořádá ve Valticích, v Mikulově, ve Slavkově u Brna, v Praci, Tvarožné, Kučerově, nebo v polském Pultusku 2006, či Paříži 2004.

Vzpomínkové akce Austerlitz jsou největší pravidelně konanou akcí svého druhu v Evropě, mají nejdelší tradici a jsou vysoce ceněné předními spolky vojenské historie napříč kontinentem. Napoleona a jeho vítězství neoslavují - ostatně polovina účastníků obléká uniformy jeho protivníků. Jejich smyslem je přispět k prohloubení zájmu o společné dějiny.

Ve svém projevu během recepce na francouzském velvyslanectví poděkoval Miroslav Jandora všem, kdo se na Projektu Austerlitz podíleli a podílejí, Jihomoravskému kraji, který je podporuje od roku 2004, a re-enactorům, jimž jsou vzpomínkové akce určeny. Vyznamenání vnímá jako ocenění společných zásluh všech zúčastněných. Mezi významnými hosty recepce byli starostové obcí slavkovského bojiště: Tvarožné, pan Petr Buchta, Prace, pan Jan Vovesný, Zbýšova, pan Jaroslav Žalkovský. Zástupce partnera Projektu Austerlitz, České centrály cestovního ruchu CzechTourism, pan Lukáš Bajer, Petr Fedor, ředitel Odboru kultury a památkové péče JMK, Vladimír Kočan, přední sběratel a soudní znalec v oboru militárií, plk. v.v. Bruno Bucherie, bývalý vojenský přidělenec a pplk. Daniel Kopecký, současný vojenský přidělenec Francie, Ondřej Tupý, prezident Středoevropské napoleonské společnosti, a další.

Kontakt:

Projekt Austerlitz

Jakub Samek tel. 777320967, jakub.samek@austerlitz.org

www.austerlitz.org

FB https://www.facebook.com/ProjektAusterlitz/

Klíčová slova ČR-Francie-zábava-historie-Projekt Austerlitz-ocenění

Oblast
Praha, Česká republika (ce)

Kategorie
Média, společnost a životní styl
Politika, veřejná správa a soudy

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.