Zabraňte hluku, aby zvítězil ve vaší kanceláři

V oblasti pracovních podmínek, zejména hluku na pracovišti, platí přímá úměra. A to v tom smyslu, že čím větší prostor, tím více hluku (více lidí, počítačů, kolečkových židlí, otevřených oken nebo hučící klimatizace). Hladina zvuku by se měla běžně pohybovat mezi 35 a 45 decibely, neměla by však přesáhnout hranici 55 decibelů. Správnou akustiku v interiéru lze vyřešit vhodným výběrem podlahy, stropu, stěn i jednotlivých prvků interiéru.

Ticho díky telefonní budce

I když na ulici se s veřejnou telefonní budkou setkáte už jen zřídka, uvnitř budov a interiérů jich naopak přibývá. Důvodem je snaha zmírnit hluk ve velkých otevřených prostorách a poskytnout soukromí telefonujícím. Akustické telefonní budky se však nenachází jen v atriích administrativních center nebo v recepcích hotelů. Jsou přirozenou součástí „open space“ kanceláří, kde vedle sebe musí fungovat skupina pracujících lidí. Telefonování je běžnou součástí pracovního dne řady zaměstnanců, a proto na internetu najdete celou řadu tipů akustických budek. Mohou být v různém provedení, tj. budky s prosklenými dveřmi, pultíkem a stoličkou, nebo i ve stylu stočeného paravanu. Obojí skvěle funguje a záleží jen na vašem vkusu, které řešení vás více osloví.

Skleněné příčky, pohoda pro uši i pro oči

Malé kanceláře se soukromím mají bezesporu méně potíží s hlukem než ty velké. Chcete-li ale na pracovišti uchovat dojem velkého prostoru, můžete ho pro lepší akustické vlastnosti rozdělit skleněnými příčkami. Výrobci dnes už nabízí prosklené stěny od stropu k podlaze, které se osazují s rámem i bez něj. Uprostřed velkého open space prostoru tak může například vzniknout jednací místnost, která bude kolem dokola tvořena bezrámovými skleněnými příčkami a opticky tak vůbec nenaruší okolní prostor.

Povrch, který odráží nebo pohlcuje hluk

Akustické panely jsou speciálním typem obložení místnosti, u kterého si vybíráte materiál, barevnost i typ perforace. Panely se používají na stěny i stropy, díky čemuž se znatelně znásobí zvukový efekt v prostoru. Mluvíme-li o obložení, nemusí jít nutně jen o funkční prvek. Naopak se z akustických panelů stala designová záležitost, se kterou často pracují návrháři a architekti. Díky libovolným materiálům a barevnosti se z panelů hravě stanou doplňky interiéru.

Moderní ušák snadno dodá rozhovoru soukromí

Při vytváření a vybavování soukromých zón v rámci „open space“ kanceláří nebo jiných otevřených prostorů je dobré pracovat i s nábytkem s akustickými vlastnostmi. Hned několik designových značek má ve svém sortimentu křesla a pohovky s výrazným opěradlem, které zabraňuje šíření hluku z hovoru. Když například proti sobě postavíte dvě takové pohovky, zvýšíte tím soukromí jednajících a omezíte tím šíření hluku do jejich okolí.

Nepatří-li vaše pracoviště právě k nejklidnějším místům, nezoufejte. Řešení akustiky kanceláří existuje celá řada, stačí se pobavit s odborníky.

Podpořte článek sdílením!

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Zatím nehodnoceno)
Loading...
191 zobrazení

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *