Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Narušují hormonální rovnováhu. Bisfenovy v plastech škodí lidskému zdraví

Věda

  6:50
Chemické analýzy nedetekují ve vzorcích skutečné množství bisfenolů schopných narušit hormonální rovnováhu v lidském organismu. Dlouhodobě tak podceňujeme zdravotní rizika.

Třídění odpadu foto: Shutterstock

Bisfenol A je chemická sloučenina, která například dodává na pevnosti a odolnosti plastovým obalům i bankovkám. V papíru, na který se tisknou v obchodech účtenky, se podílí na chemických reakcích zviditelňujících písmo. Ročně se na světě vyrobí devět milionů tun bisfenolu A. Jíme ho, pijeme ho, dýcháme ho. Do těla nám vstupuje i přes nenarušenou kůži. Už delší dobu se ví, že v lidském i zvířecím organismu tato látka narušuje křehkou hormonální rovnováhu. Vyvolává neplodnost, posiluje sklony k obezitě, narušuje funkce štítné žlázy, přispívá k poruchám chování.

Na Floridě našli uhynulé mládě želvy, které zabil plastový odpad. V žaludku mělo 104 kousků plastu

Evropský úřad pro bezpečnost potravin ani americký Úřad pro potraviny a léčiva přesto nepovažují bisfenol A za hrozbu pro lidské zdraví. Opírají se o výsledky analýz dokazujících, že se této látky dostává do lidského těla jen velmi malé množství. Roy Gerona z Kalifornské univerzity v San Francisku ale zjistil, že dosavadní měření jsou zatížena velkou chybou a množství bisfenolu A v lidském těle hrubě podhodnocují.

„Tato měření byla prováděna po mnoho let a teď se ukazuje, že skutečnou úroveň zátěže lidí silně, ale opravdu silně nedoceňují,“ shrnuje výsledky studie publikované ve vědeckém časopise The Lancet Diabetes and Endocrinology endokrinoložka Patricia Huntová z Washingtonské státní univerzity.

Ztraceno v převodu

Člověk vylučuje bisfenol A v moči v pozměněné podobě. Aby vědci zjistili, kolik bisfenolu lidé dostávají do těla, přemění ve vzorku moči metabolizované molekuly zpátky na bisfenol a jeho množství pak stanoví velmi přesnými a citlivými metodami. K „recyklaci“ metabolitů na bisfenol A se standardně používají enzymy izolované z hlemýždě zahradního. Roy Gerona zjistil, že extrakt z hlemýžďů podává překvapivě chabý výkon. I když je finální analýza velmi přesná a spolehlivá, odhalí jen zlomek bisfenolu A, kterému byl člověk vystaven. Největší chybou jsou zatíženy analýzy vzorků s nejvyšším obsahem bisfenolu A a jeho metabolitů.

Gerona vyvinul nový postup, který se obejde bez hlemýždích enzymů. Rozdíly ve výsledcích získaných tradiční analýzou a novou Geronovou metodou jsou alarmující. Jestliže „hlemýžďovou“ metodou naměřili vědci v devětadvaceti vzorcích moči v průměru čtyři nanogramy bisfenolu A na mililitr, nová metoda odhalila v těch samých vzorcích v průměru skoro 130 nanogramů bisfenolu A na mililitr.

„Budeme muset přehodnotit některé dřívější závěry o bisfenolu A. Ne proto, že by byly chybné, ale proto, že jsme k nim došli na základě mylných údajů,“ říká Patricia Huntová v rozhovoru pro internetový server Gizmodo. „Takhle prostě věda funguje. Metody, s kterými pracujeme, se časem stále víc a víc zdokonalují. Ať už je to náhrada rentgenu výpočetní tomografií, nebo cokoli jiného, postupem času dostáváme do rukou citlivější metody. Teď to ale pro nás znamená, že se musíme k hodnocení bisfenolu A vrátit a přehodnotit jeho bezpečnost pro zdraví lidí.“

Mikroplastová špička ledovce

Případy, kdy vědci zprvu odhalí jen příslovečnou špičku ledovce ekologické zátěže životního prostředí, nejsou nijak vzácné. Tým vedený Jennifer Brandonovou z Kalifornské univerzity v San Diegu teď například zjistil, že krychlový metr mořské vody obsahuje v průměru více než osm milionů částic pocházejících z plastových odpadů.

Plastová brčka

Dosavadní analýzy vedly k závěrům, že na kubík vody z oceánu připadá řádově jen deset plastových částic. Nové analýzy odhalily i velmi malé částice, které zatím unikaly pozornosti vědců. Ty sice nepředstavují takový objem jako dosud detekované větší plastové úlomky, přesto se jejich odhalením zvyšují odhady celkového množství plastů v oceánech až na sedminásobek. Mikroplastové částice mohou přispívat k promoření životního prostředí látkami, které se z rozpadajícího plastu uvolňují. K těmto látkám patří i hojně používané bisfenoly.

Brandonová a její tým sledovaly mořské bezobratlé živočichy salpy, kteří prakticky neustále nasávají mořskou vodu z okolí a získávají z ní drobné planktonní organismy. Výzkumníkům se nepodařilo najít salpu, která by neměla v žaludku plastové mikročástice.

„To nás opravdu zaskočilo, protože to může mít vážné následky nejen pro salpy samotné, ale i pro všechny mořské živočichy, kteří se jimi živí,“ říká Jennifer Brandonová. Salpy tvoří součást jídelníčku ryb, mořských želv a dalších živočichů.

Nebezpeční náhradníci

Hodnocení dopadu bisfenolů na lidské zdraví komplikuje fakt, že někteří výrobci už od používání bisfenolu A ustoupili a nahradili ho příbuznými molekulami.

Ty slouží v plastech a dalších materiálech stejně dobře jako neblaze proslulý bisfenol A. O jejich negativních dopadech na lidské zdraví se však ví jen velmi málo.

Máme podezření hraničící s jistotou, že břehy nejsou z písku ale z plastů. Ano,...

Takové výrobky bývají označeny jako „BPA free“ – „prosté bisfenolu A“. To však neznamená, že se v nich nevyskytují jiné bisfenolové molekuly. Roy Gerona je přesvědčen, že detekci těchto „náhradníků“ v lidském organismu zatěžuje podobná chyba, jakou odhalil u analýz bisfenolu A. Výskyt těchto bisfenolových „bílých koní“ je tedy s vysokou pravděpodobností také hrubě podceňován.

K hojně rozšířeným náhražkám bisfenolu A patří bisfenol S. Výzkumu účinků tohoto „bílého koně“ se věnují čeští vědci a dostává se jim za to mezinárodního uznání. V lednu převezme docent Jan Nevoral z plzeňského Biomedicínského centra a tamější Lékařské fakulty Univerzity Karlovy cenu britské Society for Reproduction and Fertility za výzkum, kterým jeho tým prokázal, že bisfenol S narušuje plodnost ještě razantněji než bisfenol A, a to i v extrémně nízkých dávkách, považovaných u bisfenolu A za naprosto neškodné.

Autor:

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...