Hlavní obsah

Rodina Kuciaka a Kušnírové se u soudu poprvé podívala do očí domnělým vrahům

Foto: Profimedia.cz

Čtveřice obžalovaných – Kočner, Zsuzsová, Szabó, Marček. Galerie ze soudu níže v článku.

Reklama

Pro rodiny Kuciakových a Kušnírových to budou už druhé Vánoce bez Jána a Martiny. Po novém roce by se ale konečně mohly dočkat spravedlnosti. Slovenský soud totiž přijal obžalobu na čtyři obviněné v případu loňské vraždy investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Hlavní líčení začne 13. ledna.

Článek

„Budou to těžké Vánoce,” prohlásila podle slovenského Denníku N matka zavražděné Martiny Kušnírové při vstupu do jednací místnosti Specializovaného trestního soudu ve městě Pezinok nedaleko Bratislavy. Spolu s rodinou Jána Kuciaka se chystala poprvé pohlédnout do očí domnělým vrahům jejich dětí.

Marián Kočner, Alena Zsuzsová, Tomáš Szabó a Miroslav Marček – tak zní jména čtveřice podezřelé z podílu na vraždě Kuciaka a jeho partnerky. První ze zmíněných, podnikatel Kočner, si měl vraždu objednat, Zsuzsová pak měla domluvit její provedení. Třetího uvedeného policie původně označila za vraha, ke střelbě se ale později přiznal poslední zmíněný. Marček přitom dříve v případu vystupoval jako vrahův řidič.

Pátý obviněný, zprostředkovatel zmíněné dvojnásobné vraždy Zoltán Andruskó, se k činu dříve přiznal a dohodu o vině a trestu uzavřel s prokurátorem už v říjnu. Soud se tuto dohodu chystá projednat koncem prosince. Andruskó proto ve čtvrtek na soudní jednání nedorazil.

Matka Kuciaka Jana s matkou Kušnírové Zlaticou přišly k soudu v černém a s odznaky s nápisem „All for Jan”, které na sobě nosí od doby vraždy. Na soudní jednání dorazil i Kuciakův otec Jozef a bratr Jozef.

Dohodu nechceme

Do jednacího sálu podezřelé z podílu na dvojnásobné vraždě přivedli v poutech maskovaní členové vězeňské a justiční stráže. Policie Kočnera k budově soudu převezla z vazby v helmě a neprůstřelné vestě, do soudní síně předstoupil v obleku s kravatou. Ostatní obžalovaní přišli ve sportovním nebo volnějším oblečení, například Alena Zsuzsová dorazila v černých šatech a červených teniskách. Hned po odstranění pout si obžalovaná začala upravovat vlasy a oprašovat šaty. K obžalobě a na dotazy předsedkyně senátu se obžalovaní vyjadřovali jen velmi krátce.

Všem čtyřem obžalovaným z vraždy hrozí až doživotí. Ani jeden z nich ale nevyužil možnosti uzavřít s prokurátorem dohodu o trestu výměnou za přiznání. „Nemám zájem o žádnou dohodu,” řekl Kočner. Stejně se vyjádřila i zbylá trojice obžalovaných.

Na soudní jednání, které se konalo v justiční akademii vedle budovy soudu, dorazila více než stovka novinářů z domácích i zahraničních médií a zpravodajských agentur. Několik fotografů do místnosti přišlo s žebříkem, aby si čtveřici obžalovaných mohli vyfotit. Jejich tváře totiž do té doby nebyly příliš známé.

Devět jednacích dní

Soudkyně a předsedkyně senátu Ružena Sabová všem stranám v průběhu jednání umožnila vyjádřit se a následně rozhodla o přijetí obžaloby na čtveřici obžalovaných. Odmítla výhrady obhajoby, podle které mělo dojít k porušení práv Mariána Kočnera. „Soud dospěl k závěru, že nebyly zjištěny takové závažné chyby, které by odůvodňovaly jiný postup. Práva na obhajobu byla plně zachovaná,” konstatovala Sabová.

Kočnerův obhájce vedle námitky o porušení práv zpochybňoval důkazy. Nepovažuje prý vyšetřovací spis za úplný. Předsedkyně soudního senátu některé důkazy vyřadila. Podle deníku SME to pravděpodobně znamená, že je jako důkaz nepřípustná Kočnerova komunikace v aplikaci Threema, obsah jeho mobilního telefonu i USB disku ze sledování Kuciaka a dalších novinářů. Právní zástupce Kuciakovy rodiny Daniel Lipšic ale míní, že prokuratura a obhajoba patrně bude moci zmíněné důkazy přednést jiným způsobem.

Soudkyně Sabová v případu nařídila hlavní líčení, které bude během devíti jednacích dní probíhat od třináctého ledna do února. Čtveřice obžalovaných se podle jejího vyjádření bude muset všech jednání zúčastnit. Předsedkyně senátu od nich zároveň bude chtít slyšet, zda se cítí vinnými. Kočner se ale podle Denníku N přiznat nehodlá.

+1

Pocity pozůstalých

Pozůstalí v soudní místnosti seděli přímo naproti čtveřici obžalovaných. „Zsuzsová stále uhýbala pohledem,” zhodnotila její chování matka Martiny Kušnírové. I Marián Kočner podle reportáže Denníku N působil dojmem, že mu není všechno jedno. „Když soud představoval účastníky jednání a postavil se pan Kuciak, Kočner polkl,” uvedla novinářka slovenského deníku Monika Tódová.

Stejný dojem z obžalovaného podnikatele měla i Zlatica Kušnírová. „Zdá se mi, že výraz v jejich tvářích už není tak arogantní, nebo aspoň u Kočnera se mi to zdálo,” uvedla. Podle Denníku N nicméně matka zavražděné Martiny Kušnírové plakala ještě předtím, než vězeňská stráž přivedla obžalované do místnosti.

„Je to jen začátek. Obžaloba byla potvrzena, začínají líčení. Bude to ještě dlouhé,“ řekl novinářům po jednání Kuciakův otec Jozef.

Život Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové, slovenského novináře a jeho snoubenky, skončil 21. února 2018. Někdo je zastřelil v jejich vlastním domě ve vesnici Velká Mača. Vražda spustila vlnu největších demonstrací na Slovensku a otřásla tamní politickou scénou – v reakci na protesty tehdy rezignoval slovenský premiér Robert Fico a ministr vnitra Robert Kaliňák. Svou funkci opustil i policejní prezident Tibor Gašpar.

Reklama

Doporučované