Hlavní obsah

Zemřel sexuolog Ivo Pondělíček

Ve věku 91 let zemřel v noci na pátek v Praze sexuolog, psycholog a filmový teoretik Ivo Pondělíček. Uvedla to jeho dcera Aneta Pondělíčková.

Foto: ČTK

Ivo Pondělíček

Článek

Pondělíček byl autorem řady knih o psychologii, sexuologii a filmu, mimo jiné i známé knihy Sexuální zrání mladého muže. V důchodovém věku začal malovat a svá díla vystavoval pod pseudonymem Dubroka ip.

Pondělíček se narodil 17. června 1928 ve Strakonicích. Na přelomu 40. a 50. let byl dvakrát ve vazbě z politických důvodů. Promoval na Masarykově univerzitě v Brně, poté působil jako lékařský psycholog v Karlových Varech. Od roku 1959 přednášel psychologii filmu na FAMU, poté na Filozofické fakultě UK v Praze. Ze škol byl donucen odejít (1972) a zaměřil se na sexuologii. V 80. letech působil na klinice popálenin.

V roce 1990 se vrátil na FF UK a založil poradnu pro intimní vztahy Atheneum. Současně působil jako znalec tvorby Ingmara Bergmana a Alfreda Hitchcocka a je podepsán jako autor či spoluautor pod 200 studiemi, články, recenzemi a 20 knihami o psychologii, sexuologii a filmu. Mezi jeho stěžejní práce patří Fantaskní umění, Lidská sexualita, Bergmanův filozofický film, Stárnutí: osobnost a sexualita a Popáleninové trauma.

Ve zralém věku Pondělíček pověsil sexuologii na hřebíček, začal malovat a jeho díla bylo možné vidět na řadě výstav. Přitom ještě do roku 1989 Pondělíček nejenže nemaloval, nýbrž si ani nepřiznal, že má k malování nějaký talent. Umění ho však vždy zajímalo. „Už od mládí jsem se intenzivně zajímal především o problém výtvarného umění, o jeho psychologii, kunsthistorii a estetiku. Proto jsem také napsal knihu Fantaskní umění,” řekl před 15 lety Pondělíček ČTK při příležitosti výstavy svých obrazy v bratislavském Českém centru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám