Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Zažijte Korsiku jinak. Vyrazte na túru, projeďte se na kajaku nebo se potopte pod hladinu moře

Cestování

  6:20
Ve středu Korsiky se na rozloze 3750 km² rozprostírá Regionální přírodní park (Parc Naturel Régional de Corse), který byl vytvořen již v roce 1972 a svou velkou rozlohou zahrnuje téměř 40 % celkové plochy ostrova.

Vyjeďte si k moři na koni foto: Sylvain Alessandri

Park, jehož cílem je v první řadě chránit bohatou středomořskou flóru a divokou zvěř obývající ostrov, umožní návštěvníkům Korsiky na ostrov nahlédnout z trochu jiné perspektivy a ukáže, že dovolená na Korsice nemusí být jen o slunění se u moře a povalování se na plážích. Vysoké kopce porůstají hustými sytě zelenými lesy, v nichž poklidně zurčí horské potůčky a zrcadlí se hladiny jezer. V horských průsmycích a mezi křovisky se prohání divocí mufloni, kteří se stali symbolem Korsiky.

Napříč parkem vede i velmi slavná dálková stezka GR 20. Na trase dlouhé 180 kilometrů poznáte park opravdu důkladně, ale pokud si na ni netroufáte, určitě si vyberte jednu z mnoha turistických stezek.

Jendou z nich je stezka nazvaná „Mare e Monti“. Nastupte na ni v malém městečku Girolata, kde za pozornost stojí janovská věž Torra di Girolata z druhé poloviny 16. století, která sloužila jako pobřežní obrana proti útokům barbarských pirátů. Po stezce pak pokračujte až do městečka Galéria a dále do údolí řeky Fango.

Tok Fango je dnes rozsáhlou chráněnou biosférickou rezervací zapsanou na seznamu UNESCO. Pramení na vrcholu hory Capo Tafunatu ve výšce 2335 metrů nad mořem a na svých 23 kilometrech svádí vodu ze západního svahu jedné z nejvyšších částí horského hřebenu Punta Minuta. Nabízí nanejvýš vzrušující divokou vodu od WW II (20–23 km) až po WW IV–V (5–10 km) vhodnou pro raftování nebo kajakování.

Korsiku ocení zejména milovnící hornatých terénů
Na Korsice najdete množství starých kamenných věžiček

Právě u Galérie Fango ústí do Středozemního moře, kde vás překvapí svou neskutečně krásnou a téměř nedotčenou přírodou. Velké ryby čeří jinak klidnou hladinu křišťálově čisté vody a želvy se vyhřívají na slunci. Mezi množstvím krásných rostlin vynikají stovky leknínů a zahlédnout můžete i různé druhy ptáků, jako jsou volavky popelavé nebo poněkud vzácněji ledňáčci.

Nechte se zlákat a projeďte si deltu Fango na kajaku. Loď si za příjemnou cenu (6 € / osoba a hodina) v období od začátku června do konce září a v čase od 10–18 hod půjčíte přímo na místě. Nemusíte se ničeho obávat, ovládání lodi je velmi snadné a intuitivní, zvládne to opravdu každý. Toto kouzelné místo vás zaručeně dostane svým zvláštním klidem a absolutním tichem!

Zajímavým cílem túry se stanou také žulové skalní útvary Calanques de Piana s načervenalým nádechem, ležící nad zátokou Porto a od roku 1983 zapsané v UNESCO. Skaliska poznamenaná erozí se tyčí do výšky až 300 metrů a připomínají různé lidské i zvířecí siluety, jedním z nejznámější útvarů je La Tête du chien, v překladu „Psí hlava“.

Návštěvu Réserve naturelle de Scandola by neměl vynechat žádný milovník přírody. Důvod je prostý – díky romantickým zákoutím, množstvím jeskyní a skalních útvarů, které omývá průzračná voda, je Scandola považována za jedno z nejkrásnějších míst na Korsice. Rozlehlou plochu rezervace, jak mořskou, tak i tu pevninskou, obývá mnoho živočišných i rostlinných druhů. S celou řadou společností se sem dostanete lodí z Porta, Galéria nebo Calvi.

Odměnou za výšlap vám budou neopakovatelné výhledy

Pokud upřednostňujete vodní sporty před pěší turistikou, zajímavými cíli se pro vás stanou také nedaleké Calvi a L’Île-Rousse, obě města jsou neopomenutelnými středisky pro surfování. V Calvi kromě krásné a rozlehlé písčité pláže a místní citadely, ať vaší pozornosti neunikne Maison Christophe Colomb, kde se objevitel Nového světa kolem roku 1436 údajně narodil. Toto ústně tradované přesvědčení je na Korsice tak živé, že před místními Kolumbův italský původ raději vůbec nezmiňujte – vysmáli by se Vám! L’Île-Rousse dostalo svůj název podle červeného skalního ostrova ležícího nedaleko. Určitě si zajděte nakoupit na zdejší tržnici z 19. století, je to opravdu zážitek!

Milovníci plachtění se za dobrými povětrnostními podmínkami budou muset vydat spíše na jih ostrova, k městům Bonifacio či Figari. Na pronajaté plachetnici se také můžete vydat objevovat ostrovy Ile Lavezzu, kde podnikněte výlet po vápencových útesech a zašnorchlujte si v křišťálově čistých vodách s jedněmi z posledních korálů ve Středozemí, nebo záliv Girolata.

Samotné Bonafacio vás okouzlí hned na první pohled. Vysoká skála, na které se město nachází, je proťata schodištěm krále aragonského (Escalier du Roi d´Aragon). 187 poměrně vysokých schodů v kolmé skalní stěně vedoucích z města až k moři bylo dle pověsti vytesáno aragonskými vojáky během jedné noci.

Ale také přilehlé okolí města nabízí skvělé možnosti, jak okořenit letní dovolenou. Během šnorchlování a potápění v Mezinárodním mořském parku Bouches de Bonifacio zažijete dechberoucí podmořský svět plný neuvěřitelně barevné fauny i flóry. Krásné jsou rovněž chráněné ostrovy Îles Cerbicale. Potápěčských klubů na ostrově najdete spousty, certifikovaní instruktoři vám pomohou přiblížit se k útesům a podělí se s vámi o zajímavosti z mořské biologie.

Na Korsice najdete množství starých kamenných věžiček

A pokud vás to pod hladinu příliš netáhne, vypůjčte si paddleboardy nebo seakajaky a po vlastní ose nebo s průvodcem prozkoumejte nádherné okolí Bonifacia z mořské hladiny.

Pro dobrodružnější povahy budou ideální hory na jižním pobřeží Korsiky. Hluboké kaňony, přírodní tobogány a vysoké skoky si nejvíce užijete během canyoningu. Vyberte si ze tří nejlepších kaňonů v pohoří Bavella – Polischellu, Purcaraccia nebo Vacca.

Další články si můžete přečíst na cestovatelském portálu HedvabnaStezka.cz.

Autor:

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...