Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Svět

Turecký prezident Erdogan chce zvýšit vojenskou pomoc Libyi bez ohledu na zbrojní embargo

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. foto: ČTK

Ankara - Turecko je připraveno zvýšit vojenskou pomoc libyjské mezinárodně uznávané vládě, řekl v neděli turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Ankara s touto vládou, která sídlí v Tripolisu, nedávno podepsala dohodu o námořní hranici a Turecko chce zahájit ropný průzkum ve vodách, na něž si dělá nárok Řecko. S dohodou nesouhlasí režim, který ovládá východ Libye.
  15:12

Ruští žoldnéři pracují v Libyi pro Haftara. Nebudeme o nich mlčet, řekl turecký prezident

Podporuje jej Libyjská národní armáda generála Chalífy Haftara, která oznámila že zadržela loď s tureckou posádkou. Loď plula pod vlajkou Grenady, byla přinucena vplout do libyjského přístavu a podrobit se prohlídce.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan s libyjským premiérem Faízem Sarrádžem.
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

V Libyi panuje chaos od revoluce v roce 2011. Země má dvě vlády, tu v Tripolisu vede Faíz Sarrádž, Haftarova armáda se snaží dobýt Tripolis.

Podle OSN už Turecko Sarrádžově vládě bez ohledu na zbrojní embargo poslalo vojenskou pomoc a oznámilo, že jestliže o to libyjská vláda požádá, pošle jí i své vojáky.

Erdogan slíbil libyjské vládě veškerou potřebnou pomoc. Postup maršála Haftara označil za nelegitimní

Erdogan v neděli řekl, že „bude-li to nezbytné, Turecko navýší vojenskou podporu Libyi a posoudí možnosti letecké, námořní i pozemní pomoci“. Prezident také ujistil, že Turecko neustoupí od dohody o námořní hranici. „Nikdo se nemůže pokoušet věznit nás u našich břehů nebo nám upírat naše ekonomické zájmy. Nestojíme o konflikt s nikým a nikoho nechceme připravit o jeho práva. Ti, kdo jsou proti nám, nemají smysl pro právo, spravedlnost, etiku a slitování,“ řekl Erdogan.

Agentura Reuters píše, že na mysli měl Řecko, Izrael a Egypt, tedy země, které kritizovaly libyjsko-tureckou dohodu. Také USA ji považují za provokativní.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!