Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Americké sankce proti Íránu jsou bezohlednou závislostí, řekl tamní ministr zahraničí

Svět

  19:16
Teherán - Íránský ministr zahraniční Mohammad Džavád Zaríf v neděli na twitteru označil americké protiíránské sankce za projev „bezohledné závislosti“. Uvedla to agentura Reuters. Napětí mezi Teheránem a Washingtonem se vyostřilo poté, co Spojené státy loni odstoupily od mezinárodní jaderné dohody s Íránem a zavedly proti islámské republice sankce.

Íránský ministr zahraniční Mohammad Džavád Zaríf. foto: Reuters

Další kolo ženevských jednání o íránském jaderném programu. Catherine Ashtonová a Mohammad Džavád Zaríf
Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf

„Postup Spojených států ohledně sankcí poukazuje na patologickou bezohlednou závislost - stav, kde nejsou limity či hranice toho, co Spojené státy mohou či nemohou udělat,“ uvedl Zaríf. „Toto návykové jednání ovlivňuje jak přátele, tak nepřátele, pokud se proti němu společně nebojuje,“ dodal.

USA zavedly nové sankce proti Íránu. Dotknou se lidí napojených na Alího Chameneího

Zvýšené napětí mezi Íránem a USA panuje od loňska, kdy americký prezident Donald Trump odstoupil od jaderné dohody z roku 2015 mezi Íránem, USA, Ruskem, Čínou, Francií, Británií a Německem a zavedl proti islámské republice sankce, jež mají dopad na její ekonomiku. Írán od částí dohody na protest proti sankcím začal letos v květnu odstupovat a požaduje po dalších signatářích, aby usilovali o zachování úmluvy a Írán před dopadem sankčních opatření ochránili.

Íránský prezident Hasan Rúhání v pátek při návštěvě Japonska označil počínání USA ohledně sankcí a jaderné dohody za iracionální.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!