Zachránce traktoru na klíček vzpomíná: měli mě za blázna a varovali, že se vracíme do středověku

Lenka Petrášová

Vyvážejí tradiční plechové značky do šestadvaceti zemí světa. Letos se ale oba spolumajitelé historické české firmy – dnes KOVAP, dříve Kovodružstvo Náchod – rozhodli své podíly prodat společnosti Sages Consulting. Jeden z nich, Lubomír Hošek, v rozhovoru pro INFO.cz popisuje, co si od tohoto kroku slibují. Hošek, který je ve firmě od roku 1974, také přibližuje, jak se po revoluci podařilo KOVAP zachránit a vybudovat z něj prosperující společnost, která vyváží své výrobky do řady zahraničních zemí. 

Vysvětlete mi nejdřív, proč se někdejší družstvo sice již jmenuje jinak: KOVAP, ale v názvu má stále KOVAP Náchod, i když s původním sídlem nemáte již dlouho nic společného a sídlíte v Semilech?

Máte pravdu. Po restitucích na počátku devadesátých let jsme museli původní historické sídlo opustit. Nicméně název města Náchod jsme si ponechali z jakési nostalgie. Možná i proto, že naše hračky jsou také nostalgie na dětství už pro mnoho generací. No a taky tu zahrál roli fakt, že kolega, s nímž jsme v roce 2009 dávali dohromady jako spolumajitelé s.r.o., je rodilý „náchoďan“ a vymínil si, že to město zkrátka chce mít v názvu, tak jsem mu ustoupil.

Česká firma i dnes ručně vyrábí tradiční plechové hračky. A sklízí s nimi úspěch i v zahraničí

sinfin.digital