Tesla Model 3 může využít chiptuning. Háček je ve vysoké ceně

                   

Pojem chiptuning dnes není nic neznámého. Jde o softwarové úpravy vozidel, které mají za cíl primárně zvýšit výkon. Tento krok lze v podstatě realizovat u jakéhokoliv vozidla. Zajímavostí je, že danou úpravu začala oficiálně nabízet i Tesla. A to konkrétně pro svůj Model 3. Kdo by snad zatoužil po vyšším výkonu, než auto standardně má, může ho dostat.

Zpoplatněná aktualizace

Chiptuning dnes nabízejí buď spolehlivé firmy, nebo různé pochybné osoby ve svých garážích. Že by se touto cestou vydávala i samotná automobilka, to není příliš běžné. Tesla ale není obyčejná automobilka, a tak se rozhodla nabídnout svým zákazníkům i něco navíc. Ostatně není to nic složitého, jelikož stačí jedna aktualizace a je hotovo. Bez nutnosti s vozem kamkoliv jezdit, či ho na cokoliv připojovat. Cena tohoto kroku však není z nejlevnějších. Zatímco běžný chiptuning auta může vycházet na pár tisíc, u Tesly vše vyjde na 2 tisíce dolarů. Tedy v přepočtu asi 46 000 Kč.

Pouze jeden Tesla Model 3

Pokud vás zpráva o ceně překvapila, je třeba ještě dodat, že daná aktualizace je určená jenom pro jeden jediný Tesla Model 3. A to pro verzi Dual Motor Long Range. Pokud byste měli jinou specifikaci auta, máte smůlu. Zda natrvalo, nebo jenom prozatím, se nám zjistit a ověřit nepodařilo.

Co se dá úpravou získat?

Je chiptuning Tesly tak zajímavý, aby se do něj vyplatilo investovat? Posuďte sami. Klasicky se hovoří o zrychlení na 60 mil v hodině za 4,4 sekundy. Po této aktualizaci má čas klesnout o zhruba půl vteřiny, na 3,9 sekundy. O tom, zda dojde o ke zvýšení maximální rychlosti Tesla nehovoří. Počítat však je třeba i s nižším dojezdem. Ten původní je 518 km, zatímco po aktualizaci klesne na 499 kilometrů. To není zase až tak rapidní hodnota a stále je třeba počítat s tím, že dojezd nejvíce ovlivní samotný řidič stylem své jízdy.

Diskuze Vstoupit do diskuze
73 lidí právě čte
Autor článku

Daniel Hamžík

Zobrazit další články