Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

K novoročním projevům se poprvé přidá i Babiš. Vondráček bude řešit nohy, Kubera postojí

Autor: Jakub Veinlich - 
25. prosince 2019
05:05

Už se dá mluvit o tradici. V čase Vánoc a na prahu nového roku uslyšíme opět projevy. Se svou řečí vystoupí jak prezident Miloš Zeman, tak i šéfové obou parlamentních komor. Předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS) a předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO). Oba chtějí vypilovat chyby z loňského roku. Aby byl výčet nejvyšších ústavních činitelů kompletní, připojí se nově se svým projevem také premiér Andrej Babiš (ANO).  

Nejdříve Miloš Zeman dva dny po Štědrém dnu a pak na prahu nového roku hned další tři projevy. Hodinu po poledni šéf Senátu Jaroslav Kubera a předseda Sněmovny Radek Vondráček. Večer pak od osmi hodin vystoupí také poprvé s novoročním projevem i premiér Andrej Babiš. I tentokrát si státnických projevů užijeme dosyta.

„Pan prezident pronese Vánoční poselství prezidenta republiky tradičně 26. prosince ve 13:00. Poselství opět vyrobí a odvysílá TV NOVA, dále bude odvysíláno na ČT1, ČT24, TV Barrandov a v Českém rozhlase,“ potvrdil tradiční Vánoční vystoupení Miloše Zemana Blesk Zprávám jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

Video  Zemanovo vánoční poselství: Povinná volební účast, hysterická vlna a „lepšolidi“  - TV Nova
Video se připravuje ...

Od 16. prosince přitom prezident čerpá dovolenou na zámku v Lánech, kterou ovšem přerušil hned následující den – tedy 17. prosince, kdy hostil u pravidelné večeře premiéra Andreje Babiše.

Společně se pak uvidí opět i s manželkami 5. ledna ve 14 hodin u tradičního novoročního oběda. Jestli prezident plánuje také oběd s předsedy obou komor parlamentu, už ale hradní mluvčí neodpověděl. Například ve Sněmovně podle informací Blesk Zpráv pozvánka pro předsedu Vondráčka zatím není. 

K tradici novoročních projevů, které zpravidla pronášeli prezidenti, se vrátil po svém zvolení předsedou Senátu Jaroslav Kubera. Svou premiéru si odbyl 1. 1. 2019. Na poslední chvíli se k němu přidal také šéf Poslanecké Sněmovny Radek Vondráček. A tak tomu bude i letos.

„Myslím, že je to skoro povinnost a zdvořilost, popřát lidem této země zejména v dobách, kdy nám svoboda protéká mezi prsty, tak, že jsem z toho vyděšen“ zdůvodňuje své vystoupení na Nový rok Kubera. „Myslím, že je potřeba připomenout lidem, že svoboda a demokracie nejsou jen prázdná slova,“ nastínil možný obsah své promluvy druhý nejvýše postavený ústavní činitel.

Video  Kubera národu: Chybí nám pokora a víc sebevědomí, země je plná úžasných lidí  - Senát ČR
Video se připravuje ...

Vondráček podle informací Blesk Zpráv původně uvažoval, že by projev vynechal. Ale kloní se prý k tomu, že by měly zaznít hlasy z obou parlamentních komor.

„Dozvěděl jsem se, že pan předseda Senátu opět požádal Českou televizi o vystoupení, takže jsem se přidal,“ přiznal Vondráček.

Sám prý nechce vystupovat jen jménem svým ale všech dvou set poslanců, kterým šéfuje. „Neberu to tak, že vystupuji za sebe, ale za celou Poslaneckou sněmovnu,“ doplnil Vondráček, který bude podle svých slov trávit vánoční svátky doma.

Reparát za první projevy

Z loňského poprvé se oba šéfové parlamentních komor podle svých slov poučili a tak na novoroční projev chystají větší i menší změnu. Například Kubera bude i se svou malou výškou při své rozmluvě stát.

„Protože mě to u stolu vloni dost otravovalo, jak jsem stále koukal do textu,“ zdůvodnil. Nohu přes nohu stejně jako vloni už si tak nedá. A i tentokrát bude mít podle svých slov text raději napsaný. Ne jako prezident Miloš Zeman, který mluví z paměti. Kubera pro to má ale jasné vysvětlení. Je to prý taková prevence.

„Taky bych uměl ten projev říct z hlavy. To on se prezident Zeman tak trochu vytahuje, ale on je takový projev vážná věc. Jemu je to jedno, ale mně to jedno není. Kdybych to neměl napsané, tak bych určitě řekl něco, co bych sám nerad slyšel,“ chce mít svá slova proto raději pod kontrolou, aby se mu projev zbytečně nevětvil nebo nenapadala další témata.

I Vondráček chystá pro svůj projev jinou aranž. Za svou loňskou premiéru totiž schytal pár připomínek. „Například jestli bychom nenašli větší stůl a co vše jsem dělal s nohama,“ letos se proto chystá na reparát.

Projev proto také pronese z jiných prostor, než ze slavnostní chodby u mohutných hodin, kde v tuto chvíli stojí také vánoční stromeček. „Předpokládám, že bychom natáčeli z jiných prostor ale v rámci Poslanecké sněmovny. Nabízí se má kancelář,“ uzavřel Vondráček.

Oba šéfové parlamentních komor budou svůj projev předtáčet. Česká televize by je měla postupně odvysílat prvního ledna po třinácté hodině.

Babišova premiéra

Paletu novoročních projevů pak doplní od dvaceti hodin v České televizi premiérově také premiér Andreje Babiš, který ovšem podobný prostor v minulosti odmítal. 

„Letos jsem si ale řekl, že by po dvou letech naší vlády bylo fajn lidem říct, co jsme pro ně udělali, jak se teď České republice daří a hlavně, jakou máme dál vizi, plány a strategii.“ Proto se prý letos premiér s veřejnoprávní televizí dohodl. 

I premiér by měl svůj projev podle informací Blesk Zpráv předtočit. Na přelomu roku by měl být totiž na horách. 

Jaroslav Kubera zemřel!

marmat ( 29. prosince 2019 21:23 )

oxyx: Nic nelze prozrazovat...pokud to kdosi jako DOMNĚNKU zveřejnil...
tak to jistě taky doloží 🤮🤬🤪

marmat ( 29. prosince 2019 21:19 )

Transparentní účet okolo 5 milionů.....po Náměstích po celé ČR a Letnych nespadl pod 3,5 milionů..... nově zřízeny běžný účet garantuje KLIDNĚ a naprosto nestydatě netran­sparen­tnos­t!!! říkají tomu NEPROPISOVANI....🤮

marmat ( 29. prosince 2019 21:13 )

Jak ze sebe udělat ještě větší mamlasy....????no když někdo napíše takovouto chujovinu 😜má to být útok do Babiše,ale Ouha...je to rekonstrukce placeného luxusu demonstraci....ze dvou zdro­jů..­.TRAN­SPAREN­TNÍHO a "BĚŽNÉHO"účtu MCH😱

marmat ( 29. prosince 2019 09:18 )

A co dát slovo Minářovi....jak by dělal puč, kdyby neměl transparentní konto ....stále okolo 4 milionů a nyní nové / NEPRŮSVITNÉ na běžném účtu .....potvrzení příjmu darů do daní Vám tito profi- demonstranti rádi vystaví! Nó, nedělejte puč

dobryclovek ( 26. prosince 2019 09:26 )

anonym ty hovado a ty zustávaš!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa