Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Kacíř“ Zeman popřál Čechům bolest. V poselství chválil vládu a zmínil nemocné nohy

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
26. prosince 2019
13:30
Autor: Jakub Veinlich - 
26. prosince 2019
11:55

Prezident Miloš Zeman už posedmé promluvil z Lán ve svém vánočním poselství. Ve zhruba sedmnáctiminutovém projevu popřál lidem hodně bolesti, promluvil o svých bolavých nohách, investičním plánu vlády a také o globálním oteplovaní a demonstracích proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO). Na závěr připil všem na zdraví. 

V červené kravatě, s vánočním stromkem v zádech a zapáleným adventním věncem na stole promluvil prezident Miloš Zeman k občanům ze zámku v Lánech už posedmé. Lidem popřál hodně bolesti, zdraví a zmínil také své bolavé nohy. Do ruky vzal také sklenku vína. 

„Setkáváme se již posedmé nad vánočním poselstvím prezidenta republiky,“ pozdravil Miloš Zeman všechny spoluobčany. „Abychom společně přemýšleli o tom, co se nám v uplynulém roce podařilo a kde jsou problémy,“ pokračoval rozvážným hlasem ve své řeči, kterou opět pronášel spatra.

Úspěšná země

Začal pozitivními slovy, která pronesl při nedávném setkání s asi stovkou velvyslanců. „Řekl jsem jim: Vítejte v úspěšné zemi, v zemi, která má nejnižší míru nezaměstnanosti v Evropské unii, která má stabilní ekonomický růst, která má relativně klesající a poměrně nízký státní dluh. V zemi, kde roste jak průměrná mzda, tak starobní důchody,“ vyjmenoval. „Toto vše jsou úspěchy,“ dodal.

Video  Vánoční poselství prezidenta Miloše Zemana 2019  - TV Nova
Video se připravuje ...

Právě nad těmito úspěchy bychom se měli podle prezidenta Zemana radovat, a to i přesto, že se o Češích říká, že jsou nejskeptičtějším národem v Evropě.

To ovšem podle Zemana neznamená, že bychom neměli také nějaké problémy. „Která země je nemá?“ konstatoval vzápětí.

Hlavní problém? Pomalé soudy a stavební řízení

Hlavním problémem České republiky je podle Zemana pomalost. „Pomalost soudních řízení, pomalost stavebních řízení, pomalost výstavby dopravní infrastruktury,“ vyjmenoval prezident odvětví, kde je podle něj potřeba zrychlit.

Jako příklad v pomalosti soudních řízení zmínil například kauzu H-Systém, která trvala zhruba 20 let. Přidal také případ bývalé ministryně obrany Vlasty Parkanové a letadel kasa, který ještě není skončený a trvá deset let. „A i když David Rath byl doslova přichycen s úplatkem v ruce, soudní proces s ním trval sedm let,“ připomněl Zeman kauzu bývalého středočeského hejtmana a někdejšího ministra zdravotnictví Davida Ratha, který nastoupil do věznice v Teplicích letos na začátku října. A život za mřížemi později popsal v exkluzivním dopise pro Blesk Zprávy.

„Věřím, že nová ministryně spravedlnosti Marie Benešová přispěje k tomu, aby se soudní jednání zrychlila,“ dodal prezident směrem k Benešové, která v letošním roce vystřídala v čele justice Jana Kněžínka.

„Pokud jde o stavební řízení, jsme na krásném 162. místě na světě ze 180 států,“ opřel se do dalšího pomalého odvětví Zeman. „Někde na úrovni Burgini Faso (stát v Západní Africe – poznámka redakce) a dalších afrických zemí,“ rýpl si Zeman a věří, že ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová předloží návrh nového stavebního zákona, který stavební řízení zrychlí. Pokud je podle prezidenta Dostálová kritizovaná, tak je to podle názoru kritika od těch, kteří přispěli k pomalosti stavebního řízení.

Zrychlení stavebního řízení může pomoct podle Zemana překonat bytovou krizi. „Zrychlení stavebního řízení je nutnou, nikoli jedinou podmínkou,“ vybídl k rychlému přijetí změn.

Ve svém projevu zmínil Zeman také nového ministra dopravy Vladimíra Kremlíka, který v průběhu letošního roku vystřídal v křesle nejdéle sloužícího ministra dopravy Dana Ťoka. Zeman věří, že nový šéf dopravy přispěje k tomu, aby se stavba dálnice nepřipravovala 13 let.

Pochvala pro vládu

Ve své rozvážné řeči Zeman tradičně pochválil také vládu premiéra Andreje Babiše. „Za to, že předložila národní investiční program,“ začal s pochvalou nedávno schváleného dokumentu, který se oficiálně jmenuje Národní investiční plán.

Premiér Andrej Babiš ho představil vládě týden před Vánocemi. Načrtl v něm vizi rozvoje ČR do roku 2050. Plán obsahuje více než 20 tisíc investičních projektů za více než osm bilionů korun. Nejvíc peněz by přitom mělo jít do dopravy. Svůj investiční plán přitom Babiš přivezl těsně před vánočními svátky Zemanovi do Lán na společnou večeři.

„Někdy se říká, že je to zásobník projektů, ale není to pravda,“ říká Zeman, který si podle svých slov tento plán prostudoval a ví, že obsahuje termíny i rozpočtované výdaje. „Trochu mě jen zamrzelo, že stavba nových jaderných bloků je v tomto Národním investičním plánu poněkud zpožděna,“ vytkl premiérovi.

Ve svém projevu se prezident vrátil také ke kritice daňových výjimek, o kterých promluvil také v pravidelném čtvrtletním pořadu Blesk Zpráv s Prezidentem v Lánech. „Celkový objem těchto daňových výjimek je už přes 300 miliard korun,“ zopakoval Zeman s tím, že pokud by se některé výjimky podařilo odstranit, bylo by více peněz na investice z Babišova investičního plánu.

Zeman kacířem

Ve vánočním poselství se Zeman podíval také do budoucnosti. „Přecházím teď k problémům, které budeme mít pravděpodobně v příštích letech,“ těmi budou podle prezidenta především klimatické změny.

„Domnívám se, že z diskusí o klimatických změnách se stává nové náboženství, a dovolte mi proto, abych byl kacířem,“ začal další blok ze zhruba 17minutového projevu Zeman.

Připomněl, že už miliony let se na naší planetě střídají chladná a teplá období. Už před několika miliony let byla podle Zemana průměrná teplota na zemi dokonce o tři stupně vyšší než dnes.

Prezident podle svých slov není přesvědčený, že by za globální oteplování mohl člověk. „A nejsem si jist, zda rozhodujícím faktorem globálního oteplení je právě lidská činnost a nikoliv přírodní zákony, pohyb zemské osy a další kosmické vlivy,“ své tvrzení pak opřel o příklad Grónska, které před tisíci lety bylo bohatým ostrovem s pastvinami, stády dobytka a 14 farnostmi. „Pak přišla malá doba ledová a obyvatelé Grónska zemřeli dílem hlady a dílem zimou,“ přidal svůj příklad Zeman.

Podle prezidenta mají ale klimatičtí proroci „velmi přízemní důsledky“. „Mluvím teď o podpoře obnovitelných zdrojů,“ dodal. A kritizoval, že Česká republika vydává na tuto oblast, zejména v solární a větrné energetice desítky miliard korun ročně. „Tyto zdroje jsou dotovány ve prospěch solárních baronů,“ přidal další kritiku Zeman, kterou zmiňuje často ve svých projevech.

Produkce solárních elektráren podle prezidenta ale představuje pouze tři procenta z celkové produkce vyrobené energie v ČR. „Věřím, že nedojde k tomu, aby úvahy o zelné Evropě dosáhly té míry, že se zde objeví například i zelené bankovnictví. To znamená, že úvěry nebudou poskytovány podle bonity investičních projektů, ale podle zelené ideologie,“ rýpl si Zeman.

Kritika studentů i demonstrací proti Babišovi

Průmysl by se mohl přestěhovat za levnější energií do Ruska či Číny, varuje prezident, podle kterého Evropa produkuje pouze 9 procent emisí. „A z Evropské unie by se stal ekologický skanzen s nižší životní úrovní jeho obyvatel,“ prorokuje Zeman a také varoval, abychom nezůstávali v bublinách svých názorů a dokázali naslouchat i opačným názorům.

„Nic proti tomu, byl bych pouze rád, aby demonstrovali v sobotu a v pátek se učili,“ zmínil Zeman také studentské demonstrace za lepší klima, které organizují především středoškoláci, a to nejen v České republice. Jméno hlavní aktivistky Grety tentokrát prezident nezmínil.

Stejně jako v průběhu posledních měsíců i tentokrát z Lán Zeman kritizoval početné demonstrace proti premiérovi Andreji Babišovi. Lidé kritizují jeho údajný střet zájmů i nedokončené šetření kauzy Čapí hnízdo. „Na to se dá odpovědět velice stručně. V parlamentní demokracii, kterou jsme a budeme, premiéři přicházejí a odcházejí na základě výsledků svobodných voleb, tečka.“

Političtí parašutisté 

Zatímco v minulém vánočním poselství Zeman mluvil o povinné volební účasti i přímé volbě starostů, primátorů i hejtmanů, tentokrát si přál, aby v čele kandidátek pro podzimní krajské volby byli především úspěšní komunální politici a ne žádní političtí parašutisté. 

 „Víte, co to jsou v tomto smyslu parašutisté? To jsou lidé, kteří jsou na kandidátku shozeni shora. Buď straničtí funkcionáři, nebo lidé, kteří nemají žádnou zkušenost s řízením velkých politických celků, jako je například město,“ apeloval Zeman na jednotlivé partaje, aby do voleb vysílaly úspěšné politiky, kteří mají něco za sebou. 

Hodně bolesti

„Nechtěl bych přát jen a pouze zdraví, štěstí a dlouhá léta, trochu vás překvapím. Chtěl bych vám popřát bolesti,“ připojil netradiční přání Zeman, které si podle svých slov vypůjčil od prvního československého prezidenta.

„Takovou bolest, o které mluvil Tomáš Masaryk, když řekl, myšlení bolí. Chtěl bych vám všem popřát, abyste i nadále byli svobodnými osobnostmi, které si vytvářejí svůj vlastní názor a nenechají se nikým manipulovat, aby si vážili sami sebe právě proto, že mají svůj vlastní informovaný názor. Ti, kdo na sociálních sítích někdy zlostně nadávají, aniž by měli argumenty, nejsou partnery pro tuto diskusi. Ale naše diskuse by měla probíhat mezi různými názorovými skupinami a nikoho bychom z této diskuse neměli předem vylučovat,“ dodal.

Závěrečné přání prezidenta Zemana

Přeju vám především zdraví, protože se svýma bolavýma nohama dobře vím, co to zdraví znamená. Přeji vám štěstí a životní úspěch. I když ten vám budou mnozí lidé závidět a nenechte se jimi odradit. Souhrnně řečeno, přeji vám radost do života. Všechno nejlepší a krásný nový rok. A připil sklenkou bílého vína.

V loňském projevu na Štěpána se Zeman vrátil především k tématům, o kterých mluvil v průběhu celého roku. Ocenil lídry ANO, ČSSD a KSČM, že se podíleli na vzniku vlády, pochválil boj V4 proti migračním kvótám a podpořil také armádní zahraniční mise. Voličům poděkoval za podporu v prezidentských volbách a varoval před zpomalením růstu ekonomiky. Kritizoval demonstranty požadující pád vlády a zpochybnil varování kontrarozvědky před čínskými špiony.

„Demonstrovat za svržení vlády v podmínkách svobodných voleb je pohrdání vůlí voličů,“ řekl Zeman na konci loňského roku ve svém poselství. 

Ve svém více než 20minutovém vystoupení prezident na sklonku roku 2018 vyzval k povinné volební účasti a také k uzákonění přímé volby starostů, primátorů a hejtmanů. Noví hejtmani mají přitom vzejít z krajských voleb, které nás čekají na podzim příštího roku. 

Video  Zemanovo vánoční poselství: Povinná volební účast, hysterická vlna a „lepšolidi“  - TV Nova
Video se připravuje ...

Spojenectví Zeman - Babiš

Po celý letošní rok byl Zeman velkým spojencem vlády a především premiéra Andreje Babiše (ANO). Kabinet podpořil nejen při schvalování státního rozpočtu na příští rok. Ten má mít schodek opět 40 miliard korun a Zeman ho podepsal dokonce o týden dřív než ten na rok letošní. 

Babiš našel u prezidenta také zastání v kauze Čapí hnízdo. Hlava státu dopředu deklarovala, že pokud bude potřeba, udělí premiérovi abolici - tedy nedopustí pokračování trestního stíhání. 

Zeman také odmítá auditní zprávu, podle které má být předseda vlády ve střetu zájmu, protože podle auditorů dál nepřímo ovládá své firmy, které v roce 2017 vložil do svěřenských fondů. 

Video  Andrej Babiš v Epicentru speciál: Neodstoupí kvůli auditu ani Čapímu hnízdu. Syna viděl loni, homeopatika na křivdu nebere  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Prezident v letošním roce omezil své výjezdy do krajů i do zahraničí. Minimálně dvakrát byl také v péči lékařů v Ústřední vojenské nemocnici v pražských Střešovicích. Naposledy to bylo v druhé polovině října, kdy Zeman strávil v nemocnici 4 dny. Podle Hradu šlo o takzvaný rekondiční pobyt. Kvůli zdraví svého otce se do České republiky vrátila nečekaně také prezidentova dcera Kateřina. Zpět do Londýna by se měla vrátit začátkem roku. Prvního ledna přitom oslaví své 26. narozeniny. 

Další pracovní povinnosti čekají Zemana nejpozději v neděli 5. ledna. Na zámku v Lánech společně se svou ženou Ivanou poobědvá s premiérem Andrejem Babišem a jeho manželkou Monikou. 

Na tradici novoročních projevů, které v minulosti pronášeli Zemanovi předchůdci Václav Havel a Václav Klaus, navázali v loňském roce předsedové parlamentních komor. Předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS) a předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO). Oba k národu promluví i prvního ledna 2020. Se svým projevem je doplní také premiér Andrej Babiš. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

5nastolevceskych ( 27. prosince 2019 23:53 )

Po Novém roce bude druhé hradní nádvoří veřejnosti nepřístupné.
Milda bude trénovat jízdu na lafetě.

Tvojesvedomi ( 27. prosince 2019 18:48 )

To je úžasně uspokojující pocit videt jak lidskemu koblihovému hnoji žere nervy a trhá psychiku umírajíci troska dementní Milouš.🤗👍🤗👍🤗😂
Uduste se svoloči levicová 👍👍👍👍👍
Jdu otevřít šampíko!👍

Jen-pravda ( 27. prosince 2019 14:46 )

Nádher­ný,pov­znáše­jicí a uspokojující pocit videt, jak lidskemu hnoji falešnych sluníčkářů ,kavarenskemu odpadu žere nervy a trhá psychiku naš nejlepší prezident co kdy byl : ❤💋 ing.Miloš Zeman.🤗👍🤗👍🤗😂 a užasný Andrej Babiš!❤
Uduste se záští svoloči 👍👍👍👍👍
Jdu otevřít šampíko!👍🤣😍🤣🤗😂😘😝😁😀🥰

dobryclovek ( 27. prosince 2019 11:11 )

zase muj klon špíny,­udavač­,kon­fident pirátu s mozkem kuřete

Tvojesvedomi ( 27. prosince 2019 10:11 )

Obávaného diktátora měli popravit před 30 lety o Váno­cích🤮🤮­🤮🤮🤮🤮🤮🤮­👍👍👍👍👍👍­🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa