Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zeman potěšil Babiše a komunisty. Šéfka TOP 09 si raději pustí Čaputovou, exministr přidal bažiny

Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
26. prosince 2019
15:53

Prezident Miloš Zeman popřál ve svém sedmém vánočním poselství lidem bolest z myšlení. V projevu zmínil jen ministry za hnutí ANO a premiéra Andreje Babiše. Z ČSSD nikoho nejmenoval. Sám se prohlásil za kacíře zeleného náboženství. Podle opozice už nemá prezident co říct, premiéra naopak projev hlavy státu potěšil.

V dnešním Zemanově projevu podle šéfa KDU-ČSL Marka Výborného nezaznělo nic nového, podle předsedkyně TOP 09 Markéty Adamové Pekarové nemá už prezident co říct. Lídr Pirátů Ivan Bartoš zase míní, že Zeman žije v minulosti. Vicepremiér a šéf ČSSD Jan Hamáček vnímá slova prezidenta jako výraz podpory práce současné vládě, i když nikoho ze sociálních demokratů prezident v Lánech nejmenoval.

Babišův souhlas i nesouhlas

Premiér Babiš reagoval na projev pro Blesk Zprávy z hor, kde je teď s rodinou. Projev Zemana ho prý potěšil a sám si uvědomuje kritiku, kterou Zeman zmínil například v dlouhých soudních procesech. Svůj komentář přidala i vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová, která předsedu vlády v době jeho nepřítomnosti formálně zastupuje.

Video  Vánoční poselství prezidenta Miloše Zemana 2019  - TV Nova
Video se připravuje ...

„Musím přiznat, že projev pana prezidenta mě potěšil,“  reagoval Babiš pro Blesk Zprávy. Souhlasí i se Zemanovým závěrem. „Kde řekl, aby se lidi nenechali nikým manipulovat a měli na věci svůj vlastní názor, to je v dnešní době fakt důležité,“ dodal premiér, podle kterého se dnes lidé uzavírají do svých sociálních bublin „a nejsou schopní spolu normálně bez agrese diskutovat,“ doplnil.

Především Babiše ale podle jeho slov potěšilo, že se prezident snažil všechny povzbudit, abychom měli radost z toho, jak se nám daří. „Problémy, o kterých mluvil, si samozřejmě celá naše vláda uvědomuje,“ napsal Babiš. Právě o nich promluví podle svých slov také v premiérovém projevu na Nový rok.

I když s některými výtkami Babiš dle reakce příliš nesouhlasí. „Lhůty v justici se zkracují, doba výstavby velkých staveb by se měla zkrátit o 3 až 4 roky,“ plánuje premiér, jemuž se líbila také pasáž o investičním plánu, o kterém Zeman mluvil a který mu Babiš přivezl těsně před svátky na společnou večeři do Lán.

„Co se týče klimatické změny, souhlasím, že nesmíme být hysteričtí, to ale neznamená, že se o přírodu kolem sebe nemáme velmi zodpovědně starat,“ dodal Babiš s tím, že i to podle jeho názoru vláda dělá.

Hamáček: Ocenění naší práce

„Souhlasím s panem prezidentem, že Česko je úspěšná země,“ reagoval bezprostředně po skončení Zemanova vánočního poselství na twitteru vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). „Jeho slova beru jako výraz podpory práce současné vlády, tedy i ministrů za ČSSD. Jsem rád, že velký prostor dal otázce změn klimatu. Potvrdil tím, že se jedná o vážný problém pro naši budoucnost,“ ocenil Hamáček.

„Vánoční poselství pana prezidenta se neslo v pozitivním duchu a přitom nevynechalo žádné z aktuálních témat, které hýbou naší společností,“ ocenila slova z Lán Schillerová s tím, že Zemanův projev byl podle ní pozitivní, smířlivý „a apelující, a to zejména na společenskou diskuzi a přemýšlení každého z nás,“ dodala šéfka státní kasy.

Sama se znovu připojila k redukci daňových výjimek, což si bere také za své. „Potěšilo mě, že pan prezident ocenil ekonomickou stabilitu země, klesající zadlužení a že se vyslovil pro postupnou redukci daňových výjimek, což je i mým cílem,“ připsala Schillerová na síť.

Předseda lidovců Marek Výborný prožil letos smutné Vánoce. Poprvé bez zemřelé manželky a matky jejich tří dětí. Kvůli rodinné tragédii za měsíc opustí křeslo šéfa KDU-ČSL. Vánoční poselství prezidenta republiky ale nevynechal. Prezident podle něj mnohdy nepochopil výzvy dnešních dnů.

„Projev prezidenta nijak nevybočil ze standardu Miloše Zemana. Líbivá kritika, někdy oprávněná, jindy bez pochopení výzev dneška. Sebekritika žádná a určitě to není příspěvek k zasypávání příkopů ve společnosti. Tak se nenechte rušit a krásné svátky,“ reagoval Výborný.

Možný kandidát na Výborného křeslo, bývalý ministr zemědělství Marian Jurečka, sice podle svých slov čtvrteční vystoupení Zemana nesledoval, svůj příspěvek ale na sítě přidal také.

„Včerejší Urbi et orbi je lidským poselstvím letošních Vánoc do srdcí lidí, dnešní poselství z mokřin a bažin jsem nesledoval....“

Ekonomický expert ODS, poslanec Jan Skopeček, souhlasí s prezidentem Milošem Zemanem v tom, že je potřeba zvyšovat lidem sebevědomí i zdůrazňovat úspěchy naší země. Že chválil premiéra za investiční plán, už ale Skopeček na vánočním poselství ocenit nedokáže. „Chválit ale chiméru investičního plánu a nezmínit např. chybějící penzijní reformu, to je absurdně nekritický postoj k vládě. Správně naopak varoval před dopady zeleného náboženství,“ zhodnotil Zemanova slova.

„V úspěšné zemi s malou nezaměstnaností by také prezident měl apelovat na vládu, aby hospodařila s vyrovnaným rozpočtem, což byla vždy i jeho mantra. Kvůli své adoraci premiéra Babiše ale není objektivního hodnocení vlády, zdá se, prezident schopen,“ přidal další hodnocení Skopeček.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Adamová Pekarová si podle svých slov počká raději na novoroční projev slovenské prezidentky Zuzany Čaputové, která před Vánoci promluvila o zvycích její rodiny exkluzivně pro Blesk Zprávy.

„K vánočnímu poselství prezidenta bych ráda řekla, že kdo má zájem o státnický a věcný projev, dočká se 1. 1. 2020 ve 13:00 u novoročního projevu Zuzany Čaputové,“ komentovala Zemanovo vystoupení čerstvá šéfka TOP 09.

Prezident Miloš Zeman ve svém poselství řekl, že by rád, aby v krajských volbách uspěli především úspěšní starostové. Neměl tím na mysli členy nejmenšího uskupení ve Sněmovně z hnutí Starostové a nezávislí, ale komunální politiky ze všech stran. Předseda hnutí STAN Vít Rakušan litoval na twitteru, že Zeman bagatelizoval ve svém vystoupení ekologické otázky a nepřidal žádnou vizi.

„Výstižný popis pomalosti našeho státu, rozdílný pohled na příčiny. Oceňuji výzvu ke kultivované diskusi, snad se tím prezident bude řídit. Ovšem bagatelizace ekologických témat a absence jakékoliv vize, ty mi radost neudělaly.“

Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše žije Zeman v minulosti. Piráti souhlasí s názorem, že justice i stavební řízení jsou pomalé, ale lékem podle nich není stavební zákon, který připravila Hospodářská komora a developeři, řekl Bartoš. „Prezident také vlastně popřel riziko klimatické změny. To, že realizace slunečních elektráren v ČR byl tunel, nijak nesouvisí s technologií a její vhodností do energetického mixu,“ uvedl Bartoš. Česko by se podle něj na problematiku nemělo dívat optikou těžkého průmyslu. Místo výčtu makroekonomických dat pak postrádal pohled na to, jak skutečně vypadá kvalita života v ČR.

Šéfa SPD Tomia Okamuru potěšil zdravotní stav prezidenta, který je podle něj zjevně v dobré kondici. Poselství považuje za státnické a vyvážené, neopomíjelo zásadní problémy země, napsal Okamura na sociální sítě. „SPD sdílí jeho kritiku stavu vymahatelnosti spravedlnosti a práva pro občany. Za tento stav nese plnou zodpovědnost současná i předešlé vlády. Souhlasíme i s pojmenováním nebezpečných rizik souvisejících s klimatickou politikou EU, které vláda naší země ustupuje,“ uvedl.

Také předseda KSČM Vojtěch Filip považuje projev za vyvážený, shrnul podle něj konzistentní názory prezidenta. „Souhlasím zejména s tím, že je chybné, že se nedaří zkrátit termín zahájení výstavby nových jaderných bloků v situaci, kdy je potřeba plnit další úkoly v ochraně životního prostředí,“ míní Filip. Šéf KSČM sdílí i Zemanův názor, že je třeba zrychlit činnost soudnictví a stavební řízení.

Prvního ledna prosenou své novoroční projevy stejně jako vloni šéfové parlamentních komor. Tedy předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS) a předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO). Ve dvacet hodin má premiérově promluvit k národu také premiér Andrej Babiš. 

heracka ( 28. prosince 2019 17:38 )

dobryclovek: Výstižné !!!!

dobryclovek ( 28. prosince 2019 17:33 )

zase muj klon špína je placen za špinění Babiše Zemana! něco jako ***!!

Ten-co-vidi ( 28. prosince 2019 17:11 )

Nádher­ný,pov­znáše­jicí a uspokojující pocit videt, jak lidskemu koblihovému hnoji falešnych poctivců ,koblihovému odpadu žere nervy a trhá psychiku naš nejhorší prezident co kdy byl :👎👎 ing.Milouš Eman.🤗👍🤗👍🤗😂 a estébák Andrej Babiš!👨🏻
Uduste se vzteky koblihová svoloči 👍👍👍👍👍
Jdu otevřít šampíko!👍🤣😍🤣🤗😂😘😝😁😀🥰

heracka ( 28. prosince 2019 17:00 )

dobryclovek: Výstižné !!!!

Jen-pravda ( 28. prosince 2019 16:44 )

Přeju vsem havloidům a sluničkářům a kavarenskemu komediantskemu odpadu jen nemoce,neštěsti a zuba­tou!👍👍­👍👍👌👌👌😆­😆😂😂🤣👍👍
Přesně jako to oni přejou jinym!
A vyližte mi prdeI s karmou 👌😆😆😂😂🤣

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa