Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Svět

Irácký prezident odmítl jmenovat premiéra, vyhověl demonstrantům

Irácký prezident Barham Salih s ministrem zahraničních věcí Spojených států amerických Mikem Pompeem v Bagdádě (květen 20149). foto: Reuters

Bagdád - Irácký prezident Barham Sálih ve čtvrtek odmítl jmenovat premiérem kandidáta Asaada Ajdáního, kterého vybral Íránem podporovaný blok parlamentních stran. Sálih uvedl, že raději rezignuje, než aby jmenoval někoho, koho odmítají demonstranti, kteří již od října protestují v iráckých ulicích. Informovala o tom agentura Reuters.
  15:57aktualizováno  18:02

Demonstranti žádají výměnu celého vedení země, podle nich zkorumpovaného. Při protestech dosud zahynulo přes 450 lidí.

Irácký prezident ve svém prohlášení uvedl, že mu ústava neumožňuje kandidáta na premiéra zcela odmítnout. Právě v souvislosti s tím je proto připraven navrhnout parlamentu svou rezignaci.

Tisíce Iráčanů znovu protestovaly proti korupci. V zemi je vyhlášená generální stávka

Sálih odmítl jmenovat novým premiérem guvernéra Basry Asaada Ajdáního. „Mým přáním je zastavit krveprolití a zajistit v zemi mír. I přes veškerý respekt k Asaadu Ajdánímu ho odmítám nominovat,“ nechal se slyšet irácký prezident. „Proto jsem před poslanci vyjádřil ochotu rezignovat na prezidentský post, aby oni jako zástupci lidu rozhodli, co dál,“ dodal.

Ajdáního navrhla na premiéra aliance Fatah vůdce šíitských lidových milicí Hádího Ámirího. Iráčtí demonstranti Ajdáního ihned odmítli, opět vyrazili do ulic a žádali, aby země měla nezávislého předsedu vlády, který nebude navázaný na žádnou z politických stran.

Podle irácké ústavy premiéra navrhuje největší blok v parlamentu, následně ho jmenuje prezident. Podle Sáliha může být odmítnutí jmenovat Ajdáního považováno za porušení ústavy, proto je připraven odstoupit. Demisi nicméně zatím nepodal. Jak poznamenala agentura Reuters, Sálihova rezignace může ještě více zkomplikovat současnou napjatou situaci v zemi. Poslanci totiž budou muset následně nejdříve vybrat jeho nástupce a ten poté nominuje nového premiéra. Dosavadní premiér Ádil Abdal Mahdí podal kvůli protestům demisi na začátku prosince.

Na protestující v ulicích Bagdádu použily bezpečnostní složky slzný plyn.
Demonstrace v Iráku začaly v říjnu a o život při nich přišlo přibližně 270 lidí.

Podle zdrojů ze Sálihova okolí prezident po svém oznámení opustil Bagdád a odjel do svého rodného města Sulajmáníja v autonomním Kurdistánu. Odtud by měl podle médií vystoupit později s televizním projevem. Komentář k poslednímu dění v zemi se objevil i na facebookové stránce blízké vlivnému šíitskému duchovnímu Muktadu Sadrovi, který podporuje protestující. „Děkujeme, pane prezidente, za to, že jste odmítl kandidáta (na premiéra), kterého odmítají i lidé. Historie i irácký lid tento postoj ocení,“ uvádí se na stránce.

Demonstranti dosavadní vládu kritizují mimo jiné i za neschopnost zlepšit veřejné služby, včetně školství či zdravotnictví, v zemi, která je ropnou velmocí. Z toho ale podle účastníků protestů profitují hlavně zkorumpovaní politici. Infrastruktura země je zničená letitými ozbrojenými konflikty, naposledy bojem s radikály z teroristické organizace Islámský stát.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.