Hlavní obsah

Kazachstán: 15 lidí zahynulo po zřícení dopravního letadla

Foto: Reuters.com

Letoun společnosti Bek Air se zřítil v pátek brzy ráno.

Reklama

V pátek ráno krátce po vzletu havarovalo poblíž kazašského města Almaty dopravní letadlo. Na palubě bylo téměř sto pasažérů. Podle aktuálních informací je nejméně 60 lidí zraněných, 15 cestujících zahynulo. Letoun se zřítil do obydlené oblasti Almerek, která se nachází v těsné blízkosti odletové dráhy.

Článek

Jedna z přeživších sdělila kazašskému internetovému deníku Tengrinews, že zaslechla „příšený zvuk“. Poté letadlo začalo ztrácet výšku. „Letadlo letělo nakloněné. Bylo to jako ve filmu: lidé křičeli a plakali,“ dodala. Podle dalšího z pasažérů začalo letadlo ztrácet výšku zhruba dvě minuty po startu. „Vypadalo to, jako by nešlo ovládat,“ řekl.

To také potvrdil kazašský výbor pro civilní letectví. V oficiálním prohlášení uvedl, že „letadlo ztratilo výšku v průběhu vzletu, narazilo do betonového plotu a poté do menší budovy“.

Svědčí o tom také fotografie a videa pořízená z místa nehody.

Dopravní letadlo společnosti Bek Air vzlétlo v 7:22 místního času. Mířilo z největšího kazašského města Almaty do hlavního města Astany. Na palubě se nacházelo 93 cestujících a 5 členů posádky.

Kazašský prezident Kasym-Žomart Kemeluly Tokajev slíbil rodinám obětí kompenzaci. Na Twitteru připomněl, že viníci budou důsledně potrestáni dle zákona. Podle jeho slov vláda zřídila speciální komisi, která se bude vyšetřováním okolností letecké katastrofy zabývat.

Výbor pro civilní letectví, který spadá pod kazašské ministerstvo dopravy, oznámil pozastavení provozu všech letadel typu Fokker 100, ze kterých se skládá flotila společnosti Bek Air. Jak informovala kazašská vláda, havarované letadlo bylo sestrojeno v roce 1996 a poslední certifikát obdrželo v květnu 2019.

Reklama

Související témata:

Doporučované