Hlavní obsah

Výbuch v somálské metropoli zabil nejméně 90 lidí

Foto: Profimedia.cz

Jde o jeden z nejhorších incidentů, který Somálsko za poslední roky zažilo.

Reklama

aktualizováno •

AKTUALIZOVÁNO 15:30 // Atentát v somálském Mogadišu cílil podle policie na pobočku finančního úřadu v době ranní špičky.

Článek

Nejméně 90 lidí dnes zemřelo a desítky utrpěly zranění při výbuchu nálože umístěné v autě u kontrolního bezpečnostního stanoviště v somálské metropoli Mogadišo.

Uvedla to s odvoláním na své zdroje agentura Reuters.

Jde o jeden z nejhorších incidentů, který země za poslední roky zažila. Počet mrtvých přitom podle mezinárodní organizace dál poroste. Jeden ze somálských zákonodárců na twitteru uvedl, že mrtvých je více než 90 a že mezi nimi je 17 policistů.

K útoku se zatím nikdo nepřihlásil, podobné atentáty však ve městě často provádí islamistické milice Šabáb, jež dlouhodobě usilují o svržení somálské vlády.

Výbuch podle policie cílil na pobočku finančního úřadu v době ranní špičky. Lidé se totiž vraceli do práce po víkendu, který v Somálsku připadá na čtvrtek a pátek.

Podle starosty Mogadiša bylo převezeno do nemocnice nejméně 90 civilistů, včetně několika dětí a vysokoškolských studentů, kteří kolem stanoviště v době exploze projížděli v autobusu. Není však jasné, kolik z nich přežilo. Na fotografiích z místa výbuchu jsou vidět roztrhané karoserie několika vozidel, z nichž vychází velký oblak černého dýmu.

Milice Šabáb, které se hlásí k teroristické síti al-Káida, často útočí na policejní, vládní i civilní cíle v somálské metropoli. Její příslušníci dlouhodobě usilují o svržení prozápadní somálské vlády. V roce 2011 byli islamisté vyhnáni z Mogadiša a posléze ztratili většinu svých bašt. Nyní kontrolují jen některé oblasti v jižním a centrálním Somálsku a ohrožují i Keňu. Podle odhadů v jejich řadách bojuje několik tisíc mužů.

Šabáb podle expertů stál za dosud nejhorším bombovým útokem v Mogadišu z roku 2017, při němž zemřelo přes 500 lidí. Islamisté se však tehdy k atentátu nepřihlásili, protože se podle mnohých obávali, že by nebývale vysoký počet obětí mohl obrátit místní obyvatelstvo proti jejich hnutí.

Reklama

Doporučované