Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Je Zeman Žid, nebo „český buran“? Ovčáček v bitvě za prezidenta ztratil tisíce lidí

Autor: Sabina Dračková - 
31. prosince 2019
13:15

Tisíce lidí si v posledních hodinách zablokovaly twitterový účet mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka. Důvod? Spor o to, jestli je Miloš Zeman Žid, nebo český buran z Kolína. To Ovčáčka pobouřilo, uživatele zablokoval a aféře věnoval několik ostrých příspěvků. Situace se ale otočila proti němu, během víkendu přišel aktivní mluvčí o dva tisíce sledujících a celkové číslo příznivců mu stále klesá. K zablokování Ovčáčka lidé vyzývají i české politiky, první to už vyslyšeli.

Na počátku stojí Ovčáčkův příspěvek o antisemitismu. Když uživatelé začali připomínat, že v minulosti se akce na Hradě zúčastnil i antisemita Adam B. Bartoš, Ovčáček se ohradil. Dotyčný prý nebyl pozvaný. Mluvčí pak sdílel další, nyní už smazaný, příspěvek do diskuze. Tentokrát šlo o zahraniční článek s projevem, ve kterém prezident Zeman řekl, že je Žid. Na to zareagoval vtipálek se skrytou identitou.

„Miloš Zeman není Žid. Je to český buran z Kolína,“ napsal anonymní účet s názvem Jie Tien Ming. Jméno odvozuje od Číňana z firmy CEFC, který dělal prezidentu Zemanovi poradce a vyšetřovala ho policie. Účet vznikl jako politická satira v době, kdy se tato kauza hojně řešila na veřejnosti.

Ovčáček: Zlo má mnoho podob

Slova o tom, že je jeho pán a prezident Česka buranem, mluvčího Hradu pobouřila. A okamžitě reagoval: „Zablokoval jsem uživatele, který pod statusem o článku varujícím před antisemitismem veřejně řešil, kdo je a není Žid. A jeho výzvu mne v odvetě blokovat teď podporují politici ze STAN nebo Zelených. Zlo má mnoho podob a ve volbách je ho nutné zastavit!“

Co se stalo? Stejně jako Jiří Ovčáček začal u svého účtu mazat a blokovat ty, kteří souhlasili s autorem Jie, začali i ostatní blokovat mluvčího Ovčáčka. Ten kvůli vzniklé situaci napsal několik příspěvků a reakcí a na sociální síti začala mela.

Ještě v sobotu měl účet Jiřího Ovčáčka přes 54 300 sledujících. Za čtyři dny mu jich ubylo okolo dvou a půl tisíc a další se stále přidávají a svůj čin s ostatními sdílí. Mezi takovými je například předseda hnutí STAN a bývalý starosta Kolína Vít Rakušan.

Na twitteru se začalo „lustrovat“

Celá věc nabrala nečekaný směr, když se uživatelé začali dívat, jak to se sledováním mluvčího mají ostatní, a ty, kteří Ovčáčka ještě sledují, veřejně vyzvali k jeho zablokování. Celou situaci přiživil další satirický účet, proti kterému mluvčí prezidenta brojí, tentokrát používající jméno druhého muže ANO Jaroslava Faltýnka, když napsal, že začíná lustrovat twitter. A ke zmíněnému anonymu se přidali i reální uživatelé.

Ovčáčkovi odpůrci tak zjistili, že ještě před vypuknutím celé kauzy nesledoval mluvčího Hradu třeba předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek nebo šéf ODS Petr Fiala. Do diskuse se zapojil i bývalý šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek, který připomněl, že Ovčáčka také dlouhodobě nesleduje.

Na stejný fakt u sebe upozornil pirátský poslanec Jan Lipavský a Jiří Ovčáček to opět nenechal bez reakce. „Znamenám si. Další politik, který fakticky podporuje aktivitu falešného a dezinformačního twitterového účtu, který určuje, kdo je a není Žid. Před parlamentními volbami to bude velmi užitečná informace pro voliče,“ podotknul mluvčí.

O čisté studánce a nahnědlém kalu

V rámci „lustrací“ dostal výzvu k zablokování nebo zrušení sledování Jiřího Ovčáčka i řeporyjský starosta Pavel Novotný (ODS), starostka Prahy 2 a předsedkyně sněmovního výboru pro obranu Jana Černochová (ODS) a předseda lidovců Marek Výborný.

Další uživatelé potom vyzvali předsedu přažské TOP 09 Jiřího Pospíšila či senátora a někdejšího Zemanova oponenta v druhém kole prezidentské volby Jiřího Drahoše. Zmínění na výzvu původně vyvolanou falešnými účty zatím nereagovali.

Prezidentův mluvčí pak situaci přiživil ještě dalším komentářem: „Konečně mizí z mého účtu nenávistná patologická sedlina. Je to jako když ze studánky čisté pramenité vody začnete odstraňovat nahnědlý kal,“ napsal mezi kritiku, kterou na něj uživatelé směřují. Někteří se do Ovčáčka dlouhodobě strefují za to, že je to státní úředník. A ten by neměl účet určený k prezentaci hlavy státu používat k šíření vlastních názorů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa