Informaci o dokončení hrobu přinesl jako první deník Blesk v sobotu 21. prosince ráno, a od té chvíle k němu proudily davy fanoušků. Řada z nich přišla jen tiše zavzpomínat a poklonit se velikánovi české hudební scény, stovky z nich ale zároveň zapálily svíčku či položily k hrobu květinu.

Během krátké doby se tak celé prostranství před hrobem, až k chodníku, změnilo v moře hořících svíček. Správce hřbitova každý den situaci bedlivě kontroloval, nicméně prakticky celé svátky se situace nezměnila. K hrobu mířili další a další lidé a zapalovali další svíčky. Situace se změnila až s koncem roku.

Celé prostranství před hrobem totiž bylo vyklizeno. Zmizely svíčky i květiny a celé místo náhle vypadalo poněkud prázdné. Správce hřbitova navíc poměrně pečlivě uklidil i nánosy vosku, které místo pokrývaly. O pár hodin později ale bylo vše jinak. Proud fanoušků mířících k Mistrovu hrobu totiž nepolevuje a před hrobem znovu začala vyrůstat nová svíčková hradba.

Jak bude správa hřbitova postupovat teď? A kdo vlastně rozhoduje o tom, že bude místo znovu vyklizeno? „Hrobové zařízení pana Karla Gotta kontroluje hřbitovní správa každý den a pokud dojde k naplnění svíčkami a květinami, po dohodě s rodinou zařízení vždy poklidíme,“ řekl Blesku Karel Kobliha, ředitel Správy pražských hřbitovů. Z jeho slov je tedy patrné, že vyklízení se řídí rozhodnutím rodiny, tedy zejména vdovy Ivany, která zřejmě musela svolit i s tím, že moře svíček, které fanoušci k hrobu Karla Gotta přinesli během svátků, prostě zmizelo.

VIDEO: Dominika Gottová u hrobu svého tatínka.

Video
Video patří k placenému obsahu Blesku
Odemknout video

Nejstarší dcera Karla Gotta u hrobu! Slzy a slib, který mu dala za jeho života. Luboš Procházka, Aleš Brunclík

Fotogalerie
64 fotografií