Hlavní obsah

Nejlepší chytré telefony roku

Novinky, mif

Uplynulý rok byl na špičkové smartphony opravdu bohatý. Nové vlajkové lodi představili prakticky všichni přední výrobci. Zatímco někteří lákali na extrémní výkon, jiní se snažili zaujmout prostornými obrazovkami a prémiovými fotoaparáty.

Chytré telefony Samsung Galaxy Note10 a Note10+Video: archív výrobce

 
Článek

Sony Xperia 1: nejlepší obrazovka na trhu

Hlavní předností jedničky je obrazovka. Přístroj totiž jako první na světě používá 4K OLED obrazovku s displejem CinemaWide s poměrem stran 21 : 9. Konkrétně jde o panel s úhlopříčkou 6,5 palce.

Zajímavý je právě netradiční poměr stran. Díky tomu se při sledování filmů nezobrazují černé rámečky okolo, ale je skutečně využita celá obrazová plocha. Vhod také přijde u filmových radovánek podpora multidimenzionálního zvuku Dolby Atmos.

BEZ KOMENTÁŘE: Sony Xperia 1 se 4K OLED displejemVideo: archív výrobce

Foto: archív výrobce

Sony Xperia 1

Pracovní tempo udává procesor Snapdragon 855, který proti předchůdci nabízí také podporu vysokorychlostního Gigabit LTE. Telefon má tak o 25 % rychlejší CPU a až o 40 % výkonnější GPU. Disponuje také technologií Snapdragon Elite Gaming pro bezproblémové zvládání aplikací a her kladoucích na procesor velké nároky. Operační paměť dosahuje kapacity 6 GB a bude doplněna o úložiště s kapacitou 64 nebo 128 GB.

Další předností Xperie 1 je trojitý fotoaparát na zadní straně telefonu. Ten se hodí pro jakoukoli situaci a světelné podmínky: 16mm objektiv pro širokoúhlé krajiny, univerzální 26mm objektiv a 52mm objektiv pro fotografování na delší vzdálenosti (ekvivalent pro 35mm kinofilm).

Řadu technologií přitom jednička sdílí s oceňovanými fotoaparáty Alfa s výměnnými objektivy od Sony, jde například o automatické ostření Eye AF či možnost sekvenčního snímání rychlostí 10 snímků za sekundu se sledováním AF/AE (autofokus a automatická expozice). Na kvalitu fotoaparátů byl zkrátka kladen velký důraz.

  • Cena: 17 290 Kč

Asus ROG Phone II: vysoký výkon pro hráče

Vysoký výkon má být jedním z největších lákadel druhé generace herního mobilu od společnosti Asus. Smartphone totiž bude jako první na světě vybaven novým čipsetem Snapdragon 855+, který je nejrychlejší na světě.

Jde o osmijádrový čip, který se skládá z jednoho výkonného jádra Kryo 485 taktovaného na 2,96 GHz, tří podpůrných jader Cortex A76 s frekvencí 2,42 GHz a čtyř úsporných jader Cortex-A55 taktovaných na 1,8 GHz.

Herní smartphone Asus ROG Phone IIVideo: archív výrobce

Foto: archív výrobce

ROG Phone II

ROG Phone II nabídne 6,6palcový OLED displej s vysokou obnovovací frekvencí 120 Hz. Díky tomu by měl být obraz krásně plynulý i při hraní akčních her. Samozřejmostí je rychlá odezva 1 ms či podpora standardu HDR10, který by měl zajistit dobré barevné podání kontrastně náročných scén.

Novinka od společnosti Asus nabízí hned tři fotoaparáty. Vepředu se pyšní 24MPx selfie kamerou, vzadu je pak duální optika. Konkrétně se jedná o hlavní 48MPx senzor, který je doplněn o 13MPx širokoúhlou kameru.

Případní zájemci se mohou těšit opět na hromadu volitelného příslušenství, díky kterému dovede zařízení zastat funkci kapesní i televizní konzole.

  • Cena: 23 990 Kč

Samsung Galaxy Note10 a Note10+: dvě různé velikosti

Jak již samotný název napovídá, větší z dvojice je verze se znaménkem plus v názvu. Ta má 6,8palcový displej s rozlišením Quad HD+, tedy 3040 x 1440 obrazových bodů. Proti tomu základní Galaxy Note 10 nabízí dotykovou plochu o velikosti 6,3 palce a s rozlišením full HD+ (2280 x 1080 obrazových bodů).

Odlišná je také u obou telefonů nabízená výbava, byť oba přístroje staví na osmijádrovém procesoru Exynos 9825, u kterého jsou jednotlivá jádra taktována na 2,7 GHz + 2,4 GHz + 1,9 GHz. Galaxy Note 10+ má totiž k dispozici 12 GB operační paměti, 256GB nebo 512GB úložiště, které je možné rozšířit prostřednictvím paměťových karet microSD až o 1 TB, a akumulátor s kapacitou 4300 mAh.

Foto: archív výrobce

Galaxy Note10+

Foto: archív výrobce

Galaxy Note 10 a Note10+

Proti tomu menší Galaxy Note10 disponuje pouze 8 GB operační paměti, 256GB úložištěm a 3500mAh baterií. Slot pro paměťové karty byste u něj hledali marně. Oba telefony navíc přišly o klasický sluchátkový jack 3,5 mm.

V útrobách novinek se stejně jako u všech předchůdců řady Note ukrývá pero S Pen. To bylo ale přepracováno, takže kromě psaní poznámek zvládá i různá gesta. Uživatelé mohou nyní své poznámky upravovat zmenšováním, zvětšováním či měnit barvu textu. Takto lze pouhými několika klepnutími zformátovat a nasdílet zápis z jednání nebo proměnit závan inspirace v editovatelný dokument.

Nově jsou u pera S Pen podporovány také tzv. Air actions, které umožňují částečně telefon ovládat gesty. Díky zpřístupnění SDK pro Air actions mohou vývojáři vytvářet vlastní ovládací gesta, která budou uživatelé moci použít při hraní her nebo při práci s oblíbenými aplikacemi.

  • Cena: 18 100 Kč (Galaxy Note10); od 22 400 Kč (Galaxy Note10+)

Honor 20 Pro: cena hraje prim

Nová vlajková loď společnosti Honor využívá vůbec poprvé holografický design. Zadní strana přístroje se tak skládá hned ze tří různých vrstev, což v konečném důsledku vytváří velmi zajímavé odlesky. Přístroj dále láká na bezrámečkový displej s úhlopříčkou 6,3 palce a s rozlišením full HD+, tedy 2340 x 1080 obrazových bodů. Přední kamera se mimochodem ukrývá v průstřelu u levého horního rohu.

Foto: archív výrobce

Honor 20 Pro

Podobně jako u sesterského modelu Huawei P30 Pro základ tvoří 48MPx senzor. Ten se chlubí umělou inteligencí a trojitou stabilizací obrazu. Další dva fotoaparáty s rozlišením 16 a 8 MPx pak nabídnou širokoúhlý záběr 117°, respektive trojnásobný optický zoom. K dispozici je také speciální makro režim pro focení již od 4 cm. Přední selfie kamera nabízí rozlišení 32 MPx.

O pracovní tempo se stará procesor Kirin 980, který kombinuje výkonná a úsporná jádra. V praxi by tak měla být novinka v porovnání s předchůdcem o 20 procent výkonnější, a přitom až o 40 procent šetrnější k baterii. Do vínku dostal přístroj dále 8 GB operační paměti a 256GB úložiště.

Díky 4000mAh baterii výrobce slibuje až 130 hodin přehrávání hudby, až 15 hodin přehrávání videa a až 25 hodin volání v 3G síti. Akumulátor se mimochodem zvládne dobít na 50 procent za pouhých 30 minut. Zamrzí absence bezdrátového nabíjení.

  • Cena: 11 000 Kč

Apple iPhone 11 Pro a 11 Pro Max: nejlepší jablečné mobily

Nové iPhony 11 Pro a 11 Pro Max mají představovat nejen to nejlepší v nabídce Applu, ale také napříč celým mobilním trhem. První zmiňovaná novinka sází na 5,8palcový displej, druhá pak na obrazovku s úhlopříčkou 6,5 palce. To jsou mimochodem stejné hodnoty jako u loňských špičkových modelů iPhone XS a XS Max.

Oba nové iPhony designově vycházejí z loňských vlajkových lodí. Mají tedy takřka bezrámečkový displej, který zabírá co možná největší část čelní strany. Pouze v horní části je dotykový panel vyříznutý, aby bylo kam umístit čelní kameru a další senzory.

Chytrý telefon iPhone 11 Pro od AppluVideo: archív výrobce

Srdcem nových iPhonů je čip A13 Bionic s neurální jednotkou pro strojové učení, který nabídne nejen vyšší výpočetní, ale také grafický výkon. Například integrovaná grafická část by si ale měla vzít o 40 procent méně energie než v případě loňského modelu. Obě novinky by tak měly o několik hodin překonat své předchůdce ve výdrži baterie o několik hodin.

Na zadní straně vůbec poprvé v případě jablečných telefonů nalezneme trojitou optiku. Vedle normálního a širokoúhlého záběru díky tomu iPhony zvládnou také pořizovat momentky s dvojnásobným optickým zoomem. Focené objekty si tedy díky třetímu fotoaparátu bude možné přiblížit, aniž by utrpěla celková kvalita snímku.

Výrobce slibuje, že v portrétním režimu bude možné s novou jedenáctkou dosáhnout podobných snímků, jaké vytvářejí profesionální digitální zrcadlovky.

Fotoaparáty nabídnou technologii Deep Fusion. Díky ní bude telefon schopen pořídit najednou až devět snímků, ze kterých následně neurální jednotka vybere ten nejlepší. Ostatní pak využije k dokreslení výsledného snímku, tak aby byla zachycená momentka co nejlepší.

  • Cena: od 26 700 Kč (iPhone 11 Pro); od 28 900 Kč (iPhone 11 Pro Max)

Xiaomi Mi Note 10: fotoaparát s největším rozlišením 

Především špičkovými fotoaparáty se snaží zaujmout model Mi Note 10 od společnosti Xiaomi. Vepředu je klasicky jeden fotoaparát s rozlišením 13 megapixelů, na zadní straně je ale objektivů hned pět.

Hlavní snímač nabízí jen těžko uvěřitelné rozlišení 108 MPx – takovou hodnotu totiž nenabízí často ani profesionální fotoaparáty. Takto vysoké rozlišení by mělo stačit na detailní výřezy při zachování velmi vysoké obrazové kvality.

Sestava dalších objektivů je následující: úplně nahoře je 5Mpx teleobjektiv s desetinásobným hybridním zoomem (125 mm). Ten je doplněn o další teleobjektiv, který však má již rozlišení 12 MPx a nabízí dvojnásobný optický zoom (50 mm).

Foto: archív výrobce

Xiaomi Mi Note 10

Foto: archív výrobce

Xiaomi Mi Note 10

Čtvrtým v pořadí – po 108MPx snímači – je 20MPx ultraširokoúhlá kamera s ohniskovou vzdáleností 13 mm. Tato kamera má úhel záběru 117°, což je v praxi širší pohled než v případě celé řady akčních kamer. Pátým v řadě je miniaturní objektiv úplně dole, který s rozlišením 2 MPx zachycuje makro snímky.

Neurazí rozhodně ani další parametry tohoto telefonu. V útrobách přístroje se ukrývá procesor Snapdragon 730G od společnosti Qualcomm. Jeho osm jader je rozděleno na dvě skupiny, dvě jádra tepou při frekvenci 2,2 GHz a další dvě pak při taktu 1,8 GHz.

Do vínku dostala novinka také 8 GB operační paměti a 256GB úložiště. Sluší se nicméně zmínit, že v prodeji se objeví také odlehčená varianta, která při nižší cenovce nabídne 6 GB operační paměti a 128GB úložiště. Přístroj nabízí dále 6,47palcový Super AMOLED displej s rozlišením Full HD+.

  • Cena: 12 050 Kč

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám