Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Žijeme život virtuální a reálný, kritizoval Kubera vliv sociálních sítí

  12:28aktualizováno  14:05
Kriticky k vlivu sociálních sítí se v novoročním projevu vyslovili šéf Senátu Jaroslav Kubera z ODS i předseda Sněmovny Radek Vondráček. „Žijeme dva životy. Jeden virtuální, ve kterém je obtížné se orientovat, a jeden reálný, který je často zcela jiný,“ řekl Kubera. Vondráček varoval před dezinformacemi šířenými přes sociální sítě. „Lež není názor a názor není fakt,“ uvedl.

„Navštívil jsem více než dvacet senátních obvodů a opět jsem si potvrdil, že osobní setkání s lidmi žádná sociální síť nenahradí. Nemám nic proti digitalizaci, která nám prý zajistí, že si všechno potřebné i nepotřebné zajistíme z domova, jen připomínám, že digitalizovaná hloupost zůstává hloupostí,“ uvedl Kubera.

Na svobodu slova můžeme už jenom vzpomínat, řekl Kubera

Útoky na svobodu pokračovaly podle předsedy horní komory parlamentu i v uplynulém roce, i když byly podle něj zdůvodňovány těmi nejlepšími úmysly.

„Politická korektnost dovedená ad absurdum, takže na svobodu slova můžeme už jenom vzpomínat. Nemůžeme říkat, co si myslíme, bojíme se, že se brzy budeme bát si to jen myslet,“ řekl předseda Senátu.

„Nové zelené tsunami, které se rychlostí zvuku blíží k naším hranicím a které je založeno na vyvolávání strachu o osud planety, doplněné heslem poručíme větru dešti a úžasný zelený byznys je na světě,“ kritizoval Kubera.

Na posedlost biopalivy a elektrovoltaikou budeme podle něj doplácet dlouhá léta. „Dnes jsme v zajetí posedlosti elektromobilitou, o které už všichni vědí, že je to slepá cesta, ale bojí se to říci. Zaplatíme za to všichni,“ prohlásil.

Planeta se nezhroutí ani za čtrnáct století, tvrdil Kubera

Předseda Senátu také v novoročním projevu vystoupil jako ten, kdo ví, jak bude planeta Země vypadat za 1400 let. A budoucnost vidí optimisticky.

„Než budou popírači globálního oteplování způsobeného člověkem definitivně umlčeni, musím znovu nabádat, abychom vzali rozum do hrsti a přestali jsme bláznit. Planeta se opravdu za čtrnáct dnů, ani za čtrnáct let, ani za čtrnáct století nezhroutí,“ řekl šéf Senátu.

Spíše než utrácet peníze za marnou snahu zastavit oteplování, pokud k němu skutečně dochází, bychom se podle něj měli na oteplování připravovat. „Přinese to nové výzvy pro inženýry, nové technologie, nová pracovní místa,“ řekl Kubera.

Ohradil také proti tomu, jak se do horní komory parlamentu pustil prezident Miloš Zeman. „Musím konstatovat, že k vám opravdu nepromlouvám z pekla, ale ze své pracovny na Valdštejnském náměstí, kde Senát sídlí,“ řekl Kubera.„Cokoli vychází ze Senátu, jest od ďábla,“ řekl totiž Zeman, když podepisoval zvýšení rodičovského příspěvku.

„Znovu chci připomenout, že prožíváme nejlepší období svých moderních dějin. Líp je nám díky vám. Nejsme bezprostředně nikým ohrožováni, zažíváme nevídané období blahobytu a prosperity. Ano, trápí nás tisíce důležitých problémů, ale to není důvod lámat nad dnešní dobou hůl. Snažme se i v letošním roce řídit jednoduchým heslem žít a nechat žít,“  uzavřel svůj projev předseda Senátu Jaroslav Kubera.

Lež není názor a názor není fakt, řekl v projevu Vondráček

Se svým novoročním projevem vystoupil také předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček z ANO. Varoval mimo jiné před dezinformacemi šířenými prostřednictvím elektronické komunikace a sociálních sítí.

„Lež není názor a názor není fakt,“ uvedl. „Nenechme politiku ničit náš osobní život a vztahy. Nenechme internet a jeho sprostotu vyhřeznout na ulici a mezi nás. Nenechme se otrávit trolly všech barev a světonázorů, kteří šíří nenávist, pomluvy a lži,“ prohlásil předseda Sněmovny. Česko je podle něj ostrovem bezpečí v neklidném světě. „Važme si toho a nekažme si to,“ dodal.

Vyzval v něm k toleranci k odlišným názorům a k hájení národních zájmů. „Jsme stále ještě neusazenou demokracií,“ prohlásil. Protesty proti vládě patří podle něj k občanské společnosti a nelze je ani zatracovat, ale ani přeceňovat. Zdůraznil, že se rozhoduje ve svobodných volbách. „Ne na ulici, ne udáváním do Bruselu, ne nepodloženými ústavními žalobami,“ řekl. Narážel na prověřování střetu zájmů premiéra Andreje Babiše a na senátní návrh ústavní žaloby na prezidenta Miloše Zemana.

Premiéru s novoročním projevem bude mít i Babiš

Večer od 20 hodin přednese svůj novoroční projev také premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš.  Do novoročních projevů se zapojí poprvé.

Novoroční, případně vánoční poselství, pronášeli v Československu či České republice zejména prezidenti. Tradici započal Tomáš Garrigue Masaryk, který ve třicátých letech minulého století přešel k vánočním poselstvím. 

Ta preferuje i současný prezident Zeman. V tom posledním zmínil například to, že Česko má nejnižší míru nezaměstnanosti v Evropské unii. Z diskusí o klimatických změnách se podle Zemana stalo nové náboženství. Sám sebe označil za kacíře této debaty. Není si jist, že hlavním zdrojem globálního oteplování je skutečně činnost člověka.

„Chtěl bych vám popřát bolest,“ řekl také Zeman v projevu, v němž narážel na slova prezidenta Masaryka, že myšlení bolí. Ve svém vánočním poselství také Zeman popřál lidem, aby byli svobodnými osobnostmi, které si vytvářejí vlastní názor, a nenechávali se manipulovat.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

Evropská unie přijme další sankce vůči Íránu. Tel Aviv i Teherán vyzývá ke zdrženlivosti

18. dubna 2024  7:08

V Bruselu krátce po čtvrteční půlnoci skončil první den mimořádného summitu Evropské unie. Premiéři...

Podnik patřící Agrofertu zažaloval ministerstvo zemědělství kvůli vrácení dotace

18. dubna 2024  6:50

Drůbežářský podnik Schrom Farms z holdingu Agrofert podal žalobu na ministerstvo zemědělství. Snaží...

Chladné počasí vydrží do příštího týdne, nasněžit mohou až desítky centimetrů

18. dubna 2024  6:34

Nejen do konce tohoto týdne, ale i v týdnu příštím k nám bude od severu proudit studený vzduch....

Chorvatské volby po vyhrocené kampani vyhrála proevropská vládní strana HDZ

18. dubna 2024  6:23

Chorvatské parlamentní volby vyhrála středopravá vládní strana Chorvatské demokratické společenství...

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...