Andrej Babiš v novoročním projevu: Prožíváme jedno z nejlepších období, nemáme se čeho bát

Novoroční projev předsedy vlády Andreje Babiše (zdroj: ČT24)

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve svém novoročním projevu vyzdvihl, že se České republice opravdu daří a její obyvatelé mohou být po právu hrdi. Premiér nevidí důvod ke skepticismu. V hrubých obrysech nastínil priority národního investičního plánu a vyzval lidi, aby si plán prohlédli a sami si řekli, co jim v něm schází. Není se čeho bát, vzkázal také lidem a popřál jim lásku a zdraví.

Premiér na začátku svého projevu ocitoval otázku, kterou si položil v roce 1992 Václav Havel: „Proč v době, kdy nás neohrožuje ani do našich věcí nezasahuje žádná cizí moc a my máme jako stát i jako občané svůj osud poprvé po staletích skutečně ve vlastních rukách, máme tak málo důvodů k radostné spokojenosti?“

Andrej Babiš si podle svých slov podobnou otázku klade také. Současnost považuje za jedno z nejúspěšnějších a nejšťastnějších období novodobé historie a své tvrzení podpořil zmínkou o tom, že po sedmnácti letech nám agentura Moody’s zvedla rating nejvýše v historii.

„Podle žebříčku od Deloitte, který posuzoval kvalitu života, je naše Česká republika nejen výš než Spojené státy, ale třeba i než Singapur nebo Izrael a suverénně nejlepší ze zemí V4,“ poznamenal premiér.

Zapojte se do diskuse o investicích, vyzval premiér lidi

Andrej Babiš ocenil, že Češi, Moravané a Slezané jsou na Česko hrdí. Poděkoval lidem za důvěru ve stabilitu a obrátil svá slova do budoucnosti. Dlouhodobý růst země musí být postavený především na investicích.

„Proto jsme sestavili Národní investiční plán – 20 tisíc projektů v hodnotě 8 tisíc miliard. Kompletní investiční potenciál naší země na příštích 30 let. Představte si, že bych byl Harry Potter, měl kouzelnou hůlku a proměnil ty projekty teď ve skutečnost – stali bychom se okamžitě druhým Švýcarskem,“ zdůraznil.

Rosteme, bohatneme – víc než většina zemí eurozóny a Evropské unie. Děkujeme, že nám věříte a že u nás doma utrácíte peníze a máte důvěru v naši stabilitu. Dlouhodobý růst naší země ale musí být postavený hlavně na investicích. Proto jsme sestavili Národní investiční plán – 20 tisíc projektů v hodnotě 8 tisíc miliard. Kompletní investiční potenciál naší země na příštích 30 let.
Andrej Babiš
premiér v novoročním projevu

Jmenoval řadu oblastí, do kterých se podle plánu vyplatí investovat. Spolu s tím, že chce naléhat na ministry a ministryně svého kabinetu, aby projekty realizovali v co největší možné míře, vyzval Andrej Babiš i lidi, aby se do diskuse zapojili: „Podívejte se, co v plánu podle vás chybí, nebo co naopak chcete. Pojďme o tom diskutovat, napište mi na mailovou adresu narodnikonzultace@vlada.cz.“

Rozvíjet by se měly silnice a dálnice, vylepšovat se má vybavení nemocnic o špičkové přístroje, školství má být otevřené, dostupné a profesionální. S fungováním Národní sportovní agentury se má rozvíjet především mládežnický sport, náležitou pozornost je třeba věnovat i umění a kultuře.

Klíčové investice jdou i do armády, která je ve svém rozvoji o dva roky napřed oproti dřívějším plánům, zdůraznil ministerský předseda.

Voda, základ života. Jedno razítko na celou stavbu

„Určitě jste si všimli, že velkým tématem je klimatická změna a životní prostředí. Asi i vy doma vnímáte čím dál více dopady klimatické změny,“ přešel poté premiér ve svém projevu k situaci ohledně globální proměny klimatu. Za stěžejní označil boj se suchem.

„Voda je prostě základ života. Proto ji vracíme znovu do krajiny, obnovili jsme stovky rybníků i tůní, zajistili jsme stovkám tisíc našich občanů kvalitní pitnou vodu. Velkým spojencem v tomto boji jsou stromy, proto jsme rozjeli projekt výsadby deseti milionů stromů – symbolicky jeden za každého občana naší země,“ zdůraznil Babiš.

Připojil i poznámku, že navzdory nevoli některých evropských států Česko půjde cestou posílení jaderné energie.

Premiér Andrej Babiš při svém novoročním projevu
Zdroj: ČT24

S poděkováním lidem za jejich každodenní práci zmínil ještě další legislativní priority, jako třeba stavební zákon, jehož schvalování čeká podle Babiše Poslaneckou sněmovnu v průběhu roku. „Jeden úřad, jedno razítko – to je hlavní zaklínadlo,“ shrnul podstatu zákona.

Nemáme se čeho bát

V závěru novoročního projevu premiér povzbudil lidi, aby se nebáli zpráv o ochlazování světové ekonomiky a scénářů o příchodu horších časů. „Pořád se tím někdo snaží strašit. Tak vám chci říct: Nebojte se. Nemáme se čeho bát. Čeká nás skvělé období, jsme Česká republika – země pro budoucnost. Máme stále dvojnásobný růst, než je průměr zemí Evropské unie, a velmi nízkou zadluženost,“ řekl ministerský předseda.

Avizoval, že situace z roku 2009, kdy vláda v době ekonomického ochlazení zaškrtila veřejné rozpočty, se za jeho vlády nezopakuje. „Za naší vlády právě stát převezme štafetu ekonomického růstu a bude více investovat do lidí. Schválený rozpočet na letošní rok nadále počítá s růstem důchodu a platu. A tak to bude i v budoucnu,“ předeslal Babiš s tím, že jde o důvod k optimismu.

Svůj projev uzavřel premiér přáním lidem: „Ať máte to štěstí dělat to, co vám dává radost, co přináší vašemu životu smysl. Ať je každý den nového roku pro vás plný uspokojení a dobrého pocitu, ať už z práce, nebo čehokoliv jiného, na čem vám záleží. Protože plný život žijeme tehdy, když jsme šťastní a spokojení z toho, co děláme. A když nás třeba někdo pochválí a že nás má rád.“

„Nejdůležitější věc v životě je rodina a děti. Mít děti. Čím víc dětí budeme mít, tím líp se budeme mít. Prostě víte, co je zajímavé? Každý člověk se chce mít dobře. Neznám snad nikoho, kdo by se nechtěl mít dobře. Tak vám přeju, ať právě vy se dobře máte. V novém roce 2020 vám přeju hodně lásky a zdraví, vám i vašim blízkým i všem, které máte rádi. Děkuji vám,“ uzavřel svůj projev Andrej Babiš.