Hlavní obsah

Dny evropského filmu přivezou 40 titulů, posílí sci-fi a dokument

Novinky, Stanislav Dvořák

V dubnu se budou konat Dny evropského filmu (DEF), velký festival, který zasáhne řadu měst a má v programu 40 filmů z celé Evropy.

Foto: přehlídka SCANDI

Film Žena na válečné stezce

Článek

Festival se koná v Praze (22. - 26. 4. 2020), Brně (23. - 26. 4. 2020) a

Ostravě (24. - 26. 4. 2020) a festivalové ozvěny pak od 25. do 29. 4. v městech jako Boskovice, Hradec Králové, Jablonec nad Nisou, Hodonín, Havířov a Červený Kostelec.

Zaměřuje se na současný evropský film a většina titulů už má ocenění z jiných festivalů. Na dramaturgii se nově podílí režisér a novinář Šimon Šafránek, držitel ceny Český lev za nejlepší dokument za snímek King Skate.

„Na Dnech evropského filmu jsem kdysi vídal spoustu formativních snímků a moc mě těší, že se teď můžu festivalu zúčastnit i v roli dramaturga. Z programu pro rok 2020 bych rád vyzdvihl nové sekce – Strach a sny, kde promítneme vzrušující filmy pobízející tyhle dvě základní lidské emoce. V programu Bez rodičů představíme žánr, který v běžných kinech trošku chybí - totiž filmy pro mládež, které reflektují dospívání a vůbec současný život mladých,” uvedl Šafránek.

10 sci-fi filmů, které jsou kultovní a měli byste je vidět

Film

V tomto roce se DEF zvláště zaměří na sci-fi, horory, avantgardu nebo dokumenty. Nabídne také oceňované animované snímky, filmy pro rodiny s dětmi a filmy starých mistrů, které mohou potěšit starší publikum. DEF sleduje také nové trendy a v roce 2020 obohatí alternativní obsah o filmy ve virtuální realitě. Nabídne výběr hraných i dokumentárních VR filmů, které přinesou dosud nepoznaný audiovizuální zážitek, který umocní debata s tvůrci. Festival aktivně pracuje s publikem.

„Cílem je posílit dialog mezi tvůrci a diváky. Připravíme nejen diskuse s filmovými hosty po projekcích, ale také chceme každou sekci doplnit o diskusi, kde se potká zahraniční host s domácím filmařem, aby si vyměňovali zkušenosti se zpracováním daného tématu,“ dodává ředitelka festivalu Barbora Golatová.

Celý program najdete na webu dnyevropskehofilmu.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám