Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Umělá inteligence je úspěšnější v diagnóze rakoviny prsu, informuje britská studie

Věda

  5:00
Londýn - Umělá inteligence je v diagnostikování rakoviny prsu přesnější než lékaři, ukázala podle serveru BBC studie zveřejněná v časopise Nature.

Rakovina (ilustrační foto) foto: Shutterstock

Vědci ze služby Google Health a Královské univerzity v Londýně (Imperial College London) vytvořili počítačový program pro čtení rentgenových snímků. Algoritmus byl ve vyhodnocování mamografických snímků lepší než šest jednotlivých lékařů a stejně dobrý jako dva spolupracující radiologové.

Největším zabijákem v bohatých zemích je rakovina, tvrdí vědci

Ze studie vyplynulo, že umělá inteligence dokáže odhalit rakovinu prsu s podobnou mírou přesnosti jako lidé, ale s menším počtem falešných pozitivních výsledků. Současný běžný postup jsou dva radiologové, kteří vyhodnocují snímky z mamografu, a v nejednoznačném případě si k vyšetření přizvou třetího kolegu.

Vědci program naučili zjišťovat rakovinu prsu na základě 25 856 mamogramů z Británie a 3097 snímků z USA. Zásadním zjištěním bylo, že program měl až o 5,7 procenta menší chybovost při nesprávném potvrzení rakoviny a až o 9,4 procenta při chybném vyloučení nádoru. Závěry výzkumu podle vědců představují velký pokrok při odhalování rakoviny prsu v raném stadiu.

Rakovina prsu se třetině žen vrací. I tak ale mohou prožít kvalitní život, upozorňuje kampaň

Ředitel ústavu pro výzkum rakoviny (CRUK) Ara Darzi nad výsledky podle BBC vyjádřil uspokojení: „Daleko předčily mé očekávání. Bude to mít výrazný vliv na zlepšení kvality vyšetření a radiologové se konečně budou moci věnovat ještě důležitějším věcem.“

Každé tři roky zve britské zdravotnictví k vyšetření ženy ve věku mezi 50 a 70 lety. Starší zájemkyně o screening musí požádat. Školení nového radiologa zabere desítku let; výhodou vyvinutého programu navíc je, že se na rozdíl od člověka nikdy neunaví.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!