Hlavní obsah

Google slibuje konec danění přes Irsko

Právo, rei

Americký Alphabet, mateřská společnost internetového giganta Google, oznámil, že skončí se systémem danění svých mezinárodních příjmů přes daňově přívětivé Irsko a Nizozemsko. Mechanismus firmě umožňoval odklad platby daně v USA a krátit daňové odvody v ostatních zemích včetně ČR.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Část bilionových příjmů Googlu tak podle deníku The Guardian končila v daňových rájích v Karibiku, přičemž firma na daních v různých zemích odváděla jen zlomek svých tržeb. V Česku předloni odvedla sotva devět milionů korun, přičemž podle odhadů na tuzemském trhu získala miliardy. Drtivou většinu aktivit ovšem evidovala přes centrálu v Irsku.

Firmu ke změně přiměly zákony v Irsku a USA, jež také významně snížily daň pro korporace. Svou roli může hrát i zavádění digitální daně pro internetové obry v ČR a dalších zemích a diskutovaná jednotná daň v EU.

Jak ale vyplynulo ze slov odborníka na daňové právo na Pensylvánské univerzitě Chrise Sanchirika pro list The Finan­cial Times, namístě je spíš opatrný optimismus. Dosavadní systém placení daní, zvaný dvojitý irský a holandský sendvič, už totiž zřejmě má modernějšího nástupce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám